Korbin optužio Mej za pokornost prema Trampu

Tramp je sinoć objavio da se SAD povlače iz Pariskog sporazuma o klimi i da će odmah obustaviti "kompletnu primjenu" odredaba Pariskog sporazuma
51 pregleda 0 komentar(a)
Džeremi Korbin, Foto: Beta/AP
Džeremi Korbin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.06.2017. 14:34h

Lider britanske opozicije Džeremi Korbin optužio je danas premijerku te zemlje Terezu Mej za "pokornost" prema američkom predsjedniku Donaldu Trampu poslije njegove odluke da povuče SAD iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

Kancelarija britanske premijerke saopštila je da je Mej razgovarala s Trampom poslije njegove objave o izlasku SAD iz Sporazuma i da je "izrazila svoje razočaranje tom odlukom".

Mej je "naglasila da Velika Britanija ostaje posvećena Pariskom sporazumu", navodi se u saopštenju.

Velika Britanija ipak nije potpisala zajedničku izjavu lidera Njemačke, Francuske i Italije, koji su izrazili žaljenje zbog Trampove odluke i ocijenili da se o Sporazumu ne može ponovo pregovarati.

Britanska vlada nije saopštila da li je Mej bila pozvana da potpiše tu zajedničku izjavu.

Premijerka Škotske Nikola Stardžon rekla je da to nepotpisivanje izjave predstavlja "strašno odricanje od liderstva".

Tramp je sinoć objavio da se SAD povlače iz Pariskog sporazuma o klimi i da će odmah obustaviti "kompletnu primjenu" odredaba Pariskog sporazuma.

On je kazao da aktuelni Sporazum stavlja SAD u neravnopravan položaj prema drugim državama, jer se više odnosi na sticanje "finansijske prednosti" drugih zemalja nad SAD nego na klimatske promjene.

Pariski klimatski sporazum potpisalo je 190 zemalja u decembru 2015. godine, a do sada ga je ratifikovalo njih 147. SAD su prva zemlja potpisnica koja je odlučila da izađe iz Sporazuma.

Bonus video: