Junker: Evropa da kaže SAD da to tako ne ide, Tramp nije upoznat sa detaljima

Kako je objasnio Junker, Sjedinjenim Američkim Državama bilo bi potrebno nekoliko godina da se oslobode obaveza koje prostiču iz potpisivanja Pariskog sporazuma
0 komentar(a)
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.05.2017. 18:47h

Evropa mora jasno da kaže SAD da povlačenje iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena nije jednostavan proces.

Vašington mora da zna i da će taj proces trajati godinama, rekao je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

"Dužnost Evrope je da kaže da to tako ne ide", istakao je Junker.

On je to istakao na predavanju o budućnosti Evrope koje je organizovalo njemačko udruženje poslodavaca BDA, prenosi Rojters.

"Amerikanci ne mogu tek tako da napuste sporazum o zaštiti klime. (Američki predsjednik Donald) Tramp vjeruje da mogu jer nije upoznat sa detaljima", rekao je on studentima.

Kako je objasnio, Sjedinjenim Američkim Državama bilo bi potrebno nekoliko godina da se oslobode obaveza koje prostiču iz potpisivanja Pariskog sporazuma.

Tramp će ispuniti svoje predizborno obećanje o povlačenju SAD iz tog sporazuma, rekao je britanskoj agenciji neimenovani izvor blizak Trampovoj odluci.

Taj potez američkog predsjednika prijeti da produbi jaz između SAD i njihovih saveznika, ocjenjuje Rojters.

Agencija Aksios je ranije danas izvijestila da je Tramp odlučio je da SAD povuče iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

Bonus video: