Makron: Bez Rusije nema rješavanja svjetskih problema, ali RT i Sputnjik su organi propagande

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da sankcije Zapada protiv Rusije neće riješiti ukrajinski sukob
86 pregleda 5 komentar(a)
Emanuel Makron, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2017. 17:17h

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da se ni jedan međunarodni problem ne može riješiti bez Rusije, navodi Tanjug.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Versaju istakao važnost Rusije u savremenom svijetu, prenosi TAS S.

On je kazao i da vjeruje da dve države mogu da sarađuju po pitanju Sirije, kao i da želi da ojača saradnju u borbi protiv Islamske države, prenosi AP.

Makron je istakao i da želi demokratsku tranziciju u Siriji, ali ne po cijenu „ratom razorene zemlje koja postaje propala država”.

Francuski predsjednik je nakon razgovora sa ruskim predsjednikom, koji je trajao duže nego što je planirano, kazao da je upotreba hemijskog oružja u Siriji „crvena linija” za Francusku.

Prema njegovim riječima, svaka upotreba hemijskog oružja dovešće do „odmazde” Francuske, ali nije precizirao na šta je tačno mislio.

Makron je kazao da je sa ruskim predsjednikom razgovarao i o pravima LGBT populacije u Čečeniji i nevladinim organizacijama u Rusiji.

RT i Sputnjik organi propagande

Makron je optužio dvije ruske medijske kuće, televiziju Raša Tudej (RT) i Sputnjik, da su služili kao organi "propagande i uticaja" za vrijeme francuske predsjedničke kampanje.

On je optužio te dve medijske kuće, koje finansira ruska država, za širenje lažnih vijesti.

Makron je rekao da je zato zabranio njihovim novinarima ulazak u sjedište njegovog izbornog štaba tokom trke za predsjednika Francuske.

Iz Makronovog izbornog štaba ta dva medija već su ranije optužena da su dio mjera čiji je cilj da oslabi Makrona u korist kandidata bliskijih Moskvi, kao što je njegova rivalka sa krajnje desnice Marin le Pen.

Putin je odbacio sve navode o ruskom miješanju u francusku predsjedničku kampanju.

U obraćanju na istoj konferenciji za štamp Putin je rekao da Moskva nije uticala na francusko glasanje.

On je takođe stao u odbranu svog martovskog sastanka s Makronovom glavnom rivalkom u predsjedničkoj trci, šeficom krajne desnice Marin le Pen.

Putin je opisao Le Penovu kao političarku koja želi da razvije prijateljske veze sa Rusijom i rekao da bi bilo čudno kada bi Rusija odbacila nastojanja evropskih političara da ojačaju veze.

Putin: Sankcije neće riješiti sukobe u Ukrajini

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da sankcije Zapada protiv Rusije neće riješiti ukrajinski sukob.

Putin je odgovarajući na pitanje da li sankcije protiv Rusije pomažu u zaustavljanju sukoba na istoku Ukrajine rekao: "Ovo je odgovor: ni na koji način. Hajde da se borimo da se ukinu sva ograničenja u globalnoj ekonomiji”, prenio je AFP.

Putin je rekao da su osnovni interesi Moskve i Pariza važniji od trenutne političke klime.

"Ubijeđen sam da su osnovni interesi Rusije i Francuske važniji od trenutnog političkog okruženja”, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenosi Tas s.

Prema njegovim riječima, Moskva i Pariz su riješeni da pronađu zajedničko rješenje problema u Siriji, Ukrajini, Sjevernoj Koreji, vezano za terorizam i nuklearni program.

"Razgovarali smo o krizi u Ukrajini, mogućnostima rešavanja sirijskog problema i naravno, dotakli smo se složene, i u mojoj glavi opasne situacije sa nuklearnim problemom u Sjevernoj Koreji i sa raketnim programom Sjeverne Koreje”, rekao je Putin

Bonus video: