Merkel pozvala Evropljane da preuzmu sudbinu u svoje ruke

Izjava njemačke kancelarke uslijedila je nakon što je američki predsjednik Donald Tramp u subotu kazao da još nije donio odluku o tome da li će podržati Pariski sporazum o klimi
57 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.05.2017. 14:41h

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je danas od evropskih nacija da se drže zajedno u svjetlu novih neizvjesnosti oko Sjedinjenih Američkih Država i drugih izazova. Merkel je kazala da su prošla vremena “u kojima smo mogli u potpunosti da računamo jedni na druge”, što je, kako je rekla, i doživjela tokom protekla dva dana, prenosi AP. Izjava njemačke kancelarke uslijedila je nakon što je američki predsjednik Donald Tramp u subotu kazao da još nije donio odluku o tome da li će podržati Pariski sporazum o klimi. "Konačnu odluku o Pariskom sporazumu donijeću sljedeće nedelje", napisao je Tramp na svom Tviter nalogu posljednjeg dana samita G7 u Italiji. Rojters je naveo da predsjednik SAD nije želio da se povinuje pritisku lidera drugih zemalja da podrži sporazum o klimi.

Ona je ukazujući na novonastalu situaciju s predsjednikom Trampom u SAD, ali i na predstojeći Bregzit poručila kako se Evropa sada mora uzdati u vlastite snage.

"Mi Evropljani moramo svoju sudbinu zaista uzeti u vlastite ruke“, rekla je kancelarka.

Ona je naglasila kako treba održavati i dalje dobre odnose sa SAD i Velikom Britanijom, te isto tako i s Rusijom, ali da se treba više pouzdati u vlastite snage, prenosi Hina.

Njemačka kancelarka je izrazila mišljenje da je s novim francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom to moguće.

"Njemačka će pomagati gdje god će to biti moguće jer Njemačkoj će biti dobro jedino ako će Evropi ići dobro“, naglasila je Merkel.

Bonus video: