U Moskvi uhapsili dječaka jer je čitao poeziju na ulici: 10-godišnjak vrištao "Spasite me"

Otac dječaka je ruskim medijima rekao da je njegov sin čitao poeziju naglas dok mu je maćeha bila u blizini i sjedjela na klupi
7 komentar(a)
Moskva, hapšenje dječaka, Foto: Screenshot (YouTube)
Moskva, hapšenje dječaka, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 28.05.2017. 08:10h

Akcija hapšenja i pritvor određen desetogodišnjem dječaku koji je dok je čitao poeziju na ulici u Moskvi dotakao prolaznika šokirali su Ruse, prenosi AP.

Navodi se da se na snimku koji je njegova maćeha načinila mobilnim telefonom, a koji je emitovan na ruskoj televiziji, vidi kako policajci ubacuju u svoje vozilo dječaka koji vrišti "Spasite me!".

Policija tvrdi da je dječak, kojeg su mediji identifikovali kao Oskara Mironova, sinoć "prosjačio" na ulici, zbog čega su ga u policijskoj stanici zadržali do ranih jutarnjih sati.

Otac dječaka je ruskim medijima rekao da je njegov sin čitao poeziju naglas dok mu je maćeha bila u blizini i sjedjela na klupi.

Istražni komitet Moskve, koji ispituje ozbiljna krivična djela, saopštio je da će provjeriti način na koji se policija bavila ovim slučajem, kao i djelovanje roditelja. Moskovska policija je najavila da će i sama sve provjeriti i "javno objaviti" rezultate istrage.

AP navodi da je prije nekoliko dana novinar lista "Moskovski komsomolec" Aleksandar Minkin hvalio dječakovo javno čitanje poezije i postavio snimak toga na Fejsbuk. Na njemu se vidi mršavi dječak sa naočarima koji u popularnoj pješačkoj zoni Arbat napamet izgovara monolog iz "Hamleta" sa čuvenim "Biti ili ne biti".

Minkin je dječaka nazvao "uličnim princom" i njegovim "herojem". Prema njegovoj tvrdnji, dječak je dobijao manje svote novca od prolaznika, ali nije prosio. Sajt OVD.info koji prati pritvaranja naveo je da su dječak i njegova maćeha proveli oko četiri sata u policijskoj stanici koju su napustili nakon ponoći.

Dječakov otac je za "Lajf njuz" kazao da je njegov sin vježbao glumačke vještine.

AP navodi da je uticajni advokat Anatolij Kučerena, koji zastupa odbjeglog saradnika američke Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) Edvarda Snoudena, otišao u policijsku stanicu i izjavio za rusku televiziju da se policija izvinila dječakovim roditeljima.

Policija je, ipak, dječakovog oca kaznila sa 500 rubalja (devet dolara) zbog neizvršavanja roditeljskih dužnosti.

Bonus video: