Tusk: Razgovori Evropske unije i SAD otkrili razlike

Tramp se javno zalagao za raspad Unije kada je Velika Britanija glasala da napusti EU prošlog ljeta
1 komentar(a)
Donald Tramp Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tramp Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2017. 12:36h

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je da su razgovori danas sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom u Briselu pokazali razlike dvije strane o nekim ključnim pitanjima, uključujući i stav prema Rusiji.

"Nisam sto odsto siguran da danas možemo da kažemo, gospodin predsjednik i ja, da imamo zajednički stav i zajedničko mišljenje oko Rusije", rekao je Tusk novinarima poslije razgovora s američkim predsjednikom.

On je dodao da, što se tiče Ukrajine, "izgleda da smo na istoj liniji".

Tramp je razgovarao danas sa evropskim liderima u Briselu na sastanku koji je trajao oko jedan sat, a poslije toga nije davao izjave. Tusk je rekao da su razgovarali o spoljnoj politici, klimi i komercijalnim vezama.

Tusk je rekao i da ostaju otvorena neka pitanja kao što su klima i trgovina gdje se EU zalaže za puno poštovanje Pariskog sporazuma o klimi i za otvorene multilateralne trgovinske sporazume.

Predsjednik Evropskg savjeta je dodao i da se dvije strane u potpunosti slažu po brojnim pitanjima i "prvo i prije svega oko suprotstavljanja terorizmu".

Tusk je rekao da je njegova glavna poruka Trampu bila da, kada je riječ "o saradnji i najdubljem prijateljstvu", najveće značenje imaju osnovne zapadne vrijednosti kao što su mir, ljudska prava i poštovalje ljudskog dostojanstva.

"Najvažniji zadatak danas je konsolidacija cijelog slobodnog svijeta oko tih vrijednosti, a ne samo oko interesa", rekao je Tusk.

Trampov prvi sastanak s evropskim vođama odvijao se u kontekstu nesigurnosti oko evropske politike novog šefa Bijele kuće.

Tramp se javno zalagao za raspad Unije kada je Velika Britanija glasala da napusti EU prošlog ljeta.

Nekoliko dana prije preuzimanja dužnosti on je rekao da će i druge zemlje napustiti EU slijedeći primjer Londona i Bregzita.

Čestitao Makronu pobjedu na izborima

Tramp se danas sastao i sa novim francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i čestitao mu na izbornoj pobjedi.

Tramp i Makron razgovarali su tokom radnog ručka u rezidenciji američkog ambasadora u Briselu.

Predsjednik SAD ocijenio je da je Makronova pobjeda "nevjerovatna" i da cijeli svijet o njoj govori, navodi agencija AP.

Dodao je da njih dvojica imaju mnogo tema za razgovor, među kojima i borbu protiv terorizma.

Francuski predsjednik izrazio je očekivanje da će sa Trampom razgovarati o odbrambenim i bezbjednosnim pitanjima.

Makron je u prošlosti bio kritičan prema američkom predsjedniku, posebno zbog najava da bi SAD mogle da se povuku iz Pariskog sporazuma o klimi.

Bonus video: