Turska nezadovoljna tretmanom Erdoganovih telohranitelja u SAD

ursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je američkom ambasadoru uručen "pisani i verbalni" protest protiv akcija koje su, kako se navodi, "u suprotnosti sa diplomatskim pravilima i praksom"
1 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2017. 15:26h

Turska je uručila danas protestno pismo američkom ambasadoru u Ankari zbog "agresivnih i neprofesionalnih" akcija bezbjednosnih službenika SAD prema telohraniteljima turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana tokom njegove prošlonedjeljne posjete Vašingtonu.

Potez Ankare najvjerovatnije je odmazda zbog poziva zvaničnika SAD da se preduzmu oštre mjere protiv turskog obezbjeđenja koje se sukobilo sa demonstrantima ispred rezidencije turskog ambasadora u Vašingtonu, navodi agencija AP.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je američkom ambasadoru uručen "pisani i verbalni" protest protiv akcija koje su, kako se navodi, "u suprotnosti sa diplomatskim pravilima i praksom".

Incident se dogodio u utorak uveče u blizini rezidencije turskog ambasadora u Vašingtonu gdje se nalazio Erdogan poslije posjete Bijeloj kući gdje je razgovarao s predsjednikom Donaldom Trampom.

Anadolija je javila da je Erdoganovo obezbjeđenje moralo da rasturi demontrante pošto se "(američka) policija nije odazivala na turske pozive da interveniše", dok su američki mediji prenijeli da se obezbjeđenje sukobilo sa prokurdskim demonstrantima.

Turska je zatražila da SAD sprovedu kompletnu istragu o ovom "diplomatskom incidentu".

Bonus video: