Merkel Porošenku: Pokrenuti nove pregovore o mirovnom procesu u Ukrajini

Porošenko je rekao je da ne vidi alternativu sporazumima iz Minska
0 komentar(a)
Petro Porošenko, Angela Merkel, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2017. 14:42h

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku da želi da pokrene nove pregovore o mirovnom procesu u Ukrajini koji stagnira.

Njmačka agencija dpa javila je da Merkelova želi da se ponovo sastanu ona, predsjednik Porošenko, ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Emanuel Makron da razgovaraju o nastavku nasilja u istočnoj Ukrajini.

Ove zemlje su bile potpisnice takozvanog sporazuma iz Minska koji je postignut 2015. uz posredovanje Njemačke i Francuske i koji je pomogao da se okončaju velike borbe između ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku Ukrajine. Medjutim, sporadični sukobi nižeg intenziteta su nastavljeni.

Angela Merkel je izrazila razočaranje zbog sve češćih kršenja dogovora o prekidu vatre od Uskrsa i rekla da je "bezbjednost preduslov za dalje političke akcije".

Porošenko, koji se sastao danas s njemačkom kancelarkom u palati Mezeburg u istoimenom selu na oko 70 kilometara sjeverno od Berlina, rekao je da ne vidi alternativu sporazumima iz Minska.

Bonus video: