Milioni idu bivšoj Putinovoj ženi?

Zgrada u centru Moskve je poznata kao palata Volkonski, po bivšem vlasniku, generalu Nikolaju Volkonskom, djedu Lava Tolstoja
73 pregleda 4 komentar(a)
Vladimir i Ljudmila Putin, Foto: Twitter
Vladimir i Ljudmila Putin, Foto: Twitter
Ažurirano: 19.05.2017. 19:35h

Bivša supruga ruskog predsjednika Vladimira Putina je pomogla u formiranju i sada podržava fondaciju koja je vlasnik istorijske zgrade u Moskvi i koja ostvaruje milionske zarade od zakupa.

Istraživanje agencije Rojters je otkrilo da su renoviranje zgrade pomogli Putinovi prijatelji, a kirija se plaća privatnoj kompaniji u vlasništvu osobe s istim imenom kao i Putinova bivša supruga, Ljudmila Aleksandrova Škrebnjova.

Riječ je palati Volkonski u istorijskom centru Moskve. Nekad je to bila palata aristokrata, ali je sada u vlasništvu Centra za razvoj interpersonalne komunikacije (CRIK), fondacije koju je Ljudmila Putina osnovala 2002. godine.

Fondacija ima nekoliko kancelarija u palati, ali većinu zgrade iznajmljuju raznim kompanijama, među kojima su i dvije velike državne banke.

Ljudmila je bila Putinova supruga od 1983. do razvoda, koji je objavljen 2013. godine.

Sama palata ima skoro 6.000 kvadratnih metara i nešto je veća čak i od Bijele kuće. Zanimljivo je da je nekad bila u vlasništvu generala Nikolaja Volkonskog, djeda slavnog pisca Lava Tolstoja. Poznato je i da je pjesnik Sergej Jesenjin napisao neka svoja djela u njoj.

Zakupci redovno plaćaju kompaniji Meridijan, koja je u 99% vlasništvu kompanije Interservis. Ta kompanija je, pak, u vlasništvu žene po imenu Ljudmila Aleksandrova Škrebnjova. Rojters navodi da nije uspio da nađe dokumenta koja potvrđuju da su Škrebnjova i Putinova bivša žena ista osoba. Međutim, postoje dokazi da je bivša šefica Interservisa bila Olga Aleksandrova Comajeva, koju ruski mediji pominju kao sestru Putinove supruge.

Osim toga, preostalih 1% Meridijana je u rukama Tatjane Šestakove, bivše supruge Vasilija Šestakova, starog Putinovog prijatelja i džudo sparing partnera.

Kad je riječ o novcu, teško je procijeniti koliko tačno dobijaju od stanara. Poznato je da banka VTB plaća više od 2 miliona dolara godišnje, a kad se pogledaju finansijski izvještaji Meridijana, nemoguće je procijeniti koliko novca ukupno zarađuju od stanarina i koliko tog novca isplaćuju CRIK-u. Rojters navodi da se to uklapa u šablon funkcionisanja Putinove Rusije, gdje ljudi bliski predsjedniku profitiraju od ugovora, zajmova i drugih beneficija od državnih kompanija blisko povezanih sa Kremljom.

Britanska agencija je nedavno pisala o Putinovom zetu Kirilu Šamalovu, koji je postao milijarder nakon što je oženio predsjednikovu kćer. On je stekao veliki udio u vodećoj ruskoj gasnoj i petrohemijskoj kompaniji. Šamalov je takođe kupio i značajnu imovinu u Bijaricu u Francuskoj, od jednog Putinovog bliskog prijatelja.

Artur Očeretni, kojeg mediji opisuju kao Ljudmilinog supruga od 2015, takođe je dobro prošao. Naime, nakon karijere u organizovanju događaja i on se obogatio pa sada u vlasništvu ima vilu u Bijaricu navodno vrijednu oko 6 miliona eura.

Bonus video: