Švedska odustala od gonjenja Asanža, i dalje ne smije iz ambasade

Šefica švedskog javnog tužilaštva Marian Naj izjavila je da su vlasti tražile od suda da povuku nalog za hapšenje, što znači da će biti obustavljen i sedmogodišnji sudski proces zbog navodnog silovanja
5 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.05.2017. 13:48h

Švedsko tužilaštvo odlučilo da obustavi proces protiv Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, zbog navodnog silovanja i da povuče nalog za njegovo hapšenje.

Međutim, britanska policija je potvrdila da će ga uhapsiti istog trenutka, ukoliko napusti ambasadu Ekvadora u Londonu u kojoj je od 2012. Policija je navela da će uhapsiti Asanža jer se nije pojavio na sudu krajem juna 2012.

"Sud u Vestminsteru izdao je nalog za hapšenje Džulijana Asanža na osnovu toga što se nije predao sudu 29. juna 2012. godine. Metropoliten policija je dužna da izvrsi taj nalog nakon što on napusti ambasadu", navela je policija u saopštenju, prenosi Rojters.

Šefica švedskog javnog tužilaštva Marian Naj izjavila je da su vlasti tražile od suda da povuku nalog za hapšenje, što znači da će biti obustavljen i sedmogodišnji sudski proces zbog navodnog silovanja.

"Glavni tužilac Marian Naj danas je odlučila da prekine preliminarnu istragu o navodnom silovanju koje se stavlja na teret Asanžu", saopšteno je iz kancelarije tužiteljke, prenijeli su strani mediji i ocijenili da se time stavlja tačka na sedmogodišnji proces.

Asanž (45) je, ubrzo poslije ove odluke švedskog tužilaštva, na društvenim mrežama, doduše bez komentara, objavio svoju fotografiju na kojoj mu se na licu vidi širok osmjeh...

Švedska javna tužiteljka Marijane Ni izjavila je da je povukla evropsku potjernicu za Asanžom po optužbama za seksualno zlostavljanje jer je zaključila da njegovo izručenje Švedskoj neće biti moguće.

"On je pokušao sve da izbjegne švedske i britanske pravne vlasti. Moja procjena je da on ne može biti izručen u doglednoj budućnosti", rekla je Ni na konferenciji za novinare u Stokholmu, prenosi AP...

Jedan od advokata Džulijana Asanža Per. E. Samjuelson izjavio je da je današnji dan - "dan pobjede" za osnivača Vikiliksa, nakon što je švedsko tužilaštvo odlučilo da odbaci istragu protiv njega.

Samjuelson je kazao da je švedski pravosudni sistem "bacio i potrošio pet, šest godina Asanžovog života, ali da je on veoma srećan", prenosi AP.

Žena koja je optužila Asanža: U šoku sam

Žena koja je optužila Asanža za silovanje nazvala je odluku švedskog tužilaštva da odbaci optužbe protiv Asanža "skandalom" kao i da je šokirana, izjavio je danas njen advokat.

"To je skandal da osumnjičeni silovatelj može da pobjegne pravdi i time izbjegne suđenje. Moj klijent je u šoku i nijedna odluka neće promijeniti njeno mišljenje da ju je Asanž silovao", rekao je advokat Elizabet Fric

Asanž postao je planetarno poznat pošto je njegov sajt "Vikiliks" objavio povjerljiva dokumenata Pentagona o Avganistanu. Priču su prenijeli Gardijan, Observer, Njujork tajms i Špigl, a on sam postao je udarna vijest i lice sa naslovnih strana.

Nakon masovnog objavljivanja dokumenata o Avganistanu, protiv Asanža je u Švedskoj pokrenut postupak zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje, od kada je nasnazi i nalog za njegovo hapšenje.

On je odbio da se preda vlastima jer se plašio da će biti izručen SAD čiji pravosudni organi ga takođe traže jer smatraju da je objavljivanjem na "Vikiliksu" tajni o američkoj politici i diplomatiji nanijeta šteta američkoj nacionalnoj bezbjednosti.

On se od 2012. nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Bonus video: