Raste podrška Makronovoj stranci uoči parlamentarnih izbora

Novi francuski predsjednik bi prema istraživanju mogao uzeti šest odsto više glasova u odnosu na anketu sprovedenu 7. maja, na dan kada je pobijedio čelnicu ekstremne desnice Marin Le Pen
56 pregleda 0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2017. 07:02h

Podrška novoj stranci centra francuskog predsjednika Emanuela Makrona raste uoči parlamentarnih izbora u Francuskoj, koji će se održati u junu, pokazuje ispitivanje objavljeno u četvrtak, prema kojem rastu šanse da će novi francuski predsjednik u parlamentu dobiti podršku za svoje planove sprovođenja reformi.

Ispitivanje javnog mnjenja Harris Interactive utvrdilo je da bi Makronova stranka Republika u pokretu, zajedno sa saveznicima, mogla osvojiti najveći pojedinačni broj glasova u prvom krugu izbora za francusku Nacionalnu skupštinu 11. juna, prenosi Hina.

Za Makronovu stranku planira glasati 32 odsto od 4.600 ispitanika, pokazuju rezultati ispitivanja.

To je tri odsto više nego u sličnom ispitivanju sprovedenom 11. maja i šest odsto više od ankete sprovedene 7. maja, na dan kada je Makron pobijedio čelnicu ekstremne desnice Marin Le Pen u trci za francuskog predsjednika.

Makron (39), koji je pobijedio mimo tradicionalne političke podjele na ljevicu i desnicu u francuskoj politici, povjerio je u srijedu ministarska mjesta u svojoj vladi konzervativcima, socijalistima i političkim pridošlicama, postavivši kabinet bez presedana, svih boja, kako bi prevazišao podjele i dobio što širu podršku.

Novi kabinet prvu će sjednicu održati u četvrtak.

Po francuskom izbornom sistemu, ako nijedan kandidat na izborima ne osvoji apsolutnu većinu u prvom krugu glasanja za Nacionalnu skupštinu, vodeći kandidati ulaze u drugi krug koji će se održati 18. juna. Ispitivanja Harrisa ne daje nikakva predviđanja šta će se dogoditi tada i koliko bi mjesta u parlamentu mogla osvojiti koja stranka.

No, rezultati ispitivanja ojačali su šanse da bi Makron mogao računati na parlamentarnu podršku svojim reformama, koje uključuju rezanje korporativnih poreza, reforme tržišta rada i investicioni plan težak 50 milijardi eura uz uštede u javnoj potrošnji.

Po Harrisovoj anketi, podrška Republikancima i stranci krajnje desnice Nacionalnom frontu iznosi po 19 odsto, a obje dobijaju po jedan odsto manje nego 11. maja.

Podrška krajnjoj ljevici porasla je za postotak i iznosi 15 odsto, a Socijalističkoj stranci pala je za jedan odsto i iznosi 6 odsto.

Bonus video: