Pogledajte kako je Merkel dočekala Makrona u Berlinu

Veliki broj ljudi, neki mašući evropskim zastavama, čekali su ispred zgrade njemačke vlade da vide dolazak francuskog predsjednika
125 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2017. 18:01h

Njemačka kancelarka Angela Merkel dočekala je danas u Berlinu novog francuskog predsjednika Emanuela Makrona, koji je došao u Njemačku u svoju prvu inostranu posjetu od stupanja na dužnost.

Merkelova se rukovala s Makronom prije nego što je održan svečani vojni doček.

Makron je doputovao u Berlin dan pošto je položio zakletvu za predsjednika, nastavljajući tradiciju francuskih predsjednika kojima je prva inostrana posjeta Njemačka. On je četvrti francuski predsjednik za gotovo 12 godina koliko je Angela Merkel na mjestu kancelarke.

Veliki broj ljudi, neki mašući evropskim zastavama, čekali su ispred zgrade njemačke vlade da vide dolazak francuskog predsjednika.

Njemačka i Francuska su tradicionalno generatori evropske integracije, ali veza je postala sve više neujednačena posljednjih godina kako se francuska bori sa ekonoskim teškoćama. Makron je prethodno posjetio Angelu Merkel u martu, kada je bio predsjednički kandidat.

Merkelova je rekla uoči posjete da će Njemačkoj dugoročno biti dobro samo ako Evropi bude dobro i da izbor novog francuskog predsjednika nudi šansu da se unese dinamika u evropski razvoj.

Iz Makronovog kabineta saopšteno je danas da će on ubrzo posjetiti francuske trupe koje učestvuju u operacijama u inostranstvu. Izvori iz njegovog okruženja rekli su da će on u četvrtak ili petak posjetiti francuske trupe u Maliju, u zapadnoj Africi.

Makron radi brzo na ostvarenju svojih izbornih obećanja. On je danas imenovao Eduara Filipa, bivšeg gradonačelnika Avra, za novog premijera, a sjutra treba da objavi sastav vlade.

Galerija

Bonus video: