Oland odlazi kao najnepopularniji predsjednik Francuske

Na kraju petogodišnjeg mandata, nepopularni Oland u Francuskoj ostavlja razorenu Socijalističku partiju, sve popularniju ekstremnu desnicu za koju je na predsjedničkim izborima glasalo 10,6 miliona Francuza kao i nezaposlenost od deset odsto
0 komentar(a)
Fransoa Oland Emanuel Makron, Foto: Reuters
Fransoa Oland Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.05.2017. 10:51h

Socijalista Fransoa Oland koji će u nedjelju zvanično predati dužnost novoizabranom predsjedniku Emanuelu Makronu ostaće upamćen kao najnepopularniji predsjednik Francuske koji za sobom ostavlja političku scenu koja treba u potpunosti da se obnovi, ocijenila je agencija Frans pres.

Oland (62) ustupa vođstvo nekadašnjem bliskom saradniku, Makronu (39) koji je politički početnik ali je obećao političku obnovu.

Jedan od ključnih trenutaka Olandovog mandata koji će ostati upamćen i na svjetskoj sceni bio je veliki skup o klimatskim promjenama koji se završio istorijskim sporazumom potpisanim u Parizu u decembru 2015. godine.

Poslije svakog terorističkog napada u kojima je u Francuskoj od 2015. godine stradalo oko 240 osoba, Oland se postavio kao "otac nacije", ali analitičari smatraju da to nije bilo dovoljno da postane popularniji, jer su mu u zemlji zamjerali da ne zna da "presiječe" i donese odluke i da nema dovoljno autoriteta.

Na kraju petogodišnjeg mandata, nepopularni Oland u Francuskoj ostavlja razorenu Socijalističku partiju, sve popularniju ekstremnu desnicu za koju je na predsjedničkim izborima glasalo 10,6 miliona Francuza kao i nezaposlenost od deset odsto.

Oland je takođe neprijatno iznenadio Francuze svojim privatnim životom. Odlazeći predsjednik koji je kritikovao prethodnika, desničara Nikolu Sarkozija, obećavajući da će biti primjeran predsjednik na svim poljima, bio je na meti kritika 2014. kada je otkrivena njegova tajna ljubavna afera s glumicom Žili Gaje.

Njegova partnerka Valeri Trirvajler tada je napustila Jelijsejsku palatu i nekoliko mjeseci kasnije izdala knjigu u kojoj je iznijela detalje Olandovog privatnog života.

Ta afera je izazvala burne reakcije u Francuskoj i svijetu, i pokrenula pitanje statusa prve dame u toj državi.

Bonus video: