Francuska: Izlegli se ptići, građani morali da uđu na biračko mjesto na sporedan ulaz

"U vrijeme prvog kruga u sandučetu smo imali jaja ptice sjenice", kaže predsjednik ove male opštine, a sada "odzvanja pijukanje malih sjenica koje čekaju majku da im donese hranu"
0 komentar(a)
Francuska, izbori, glasanje, Foto: Reuters
Francuska, izbori, glasanje, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2017. 16:03h

Tek izlegli ptići male sjenice primorali su danas birače u jednom selu u centralnoj Francuskoj da ulaze na biračko mjesto kroz sporedan ulaz i prostorije lokalne opštine.

Naime, pet malih sjenica se izleglo u starom poštanskom sandučetu okačenom na ulazna vrata opštine u malom selu La Land - Šazle, i tako primorale 84 birača upisana u biračke spiskove u ovom selu od 115 stranovnika da ulaze kroz zadnja vrata u prostoriju gdje se glasa.

"Gnijezdo u starom poštanskom sandučetu. Ne uznemiravaj!", piše na glavnom ulazu. Birači su ovu promjenu primili sa osmjehom, a opština će na jesen kada promijeni drvenariju na zgradi, dio s poštanskim sandučetom pažljivo isjeći i postaviti na fasadu.

"U vrijeme prvog kruga u sandučetu smo imali jaja ptice sjenice", kaže predsjednik ove male opštine, a sada "odzvanja pijukanje malih sjenica koje čekaju majku da im donese hranu".

Stanovnici sela se nadaju da će i poslije rekonstrukcije opštinske zgrade one i dalje dolaziti kao što to čine već 20 godina, jer izgleda da ptice sa generacije na generaciju prenose informaciju o poštanskom sandučetu koje je zgodno za gnijezdo.

U Francuskoj se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora na kojima je oko 47 miliona glasača pozvano da izabere između proevropskog kandidata centra Emanuela Makrona i radikalne desničarke Marin Le Pen.

Bonus video: