Makron na meti hakera

Da podsjetimo, drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj odražava se sjutra, a Makonu će rivalka biti desničarka Marin le Pen
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.05.2017. 07:07h

Izborni štab nezavisnog kandidata na predsjedničkim izborima u Francuskoj Emanuela Makrona saopštio je da je žrtva velike i koordinisane hakerske operacije.

To je saopšteno nakon što je veliki broj mejlova iz kampanje objavljen onlajn u petak uveče, dan prije održavanja drugog kruga izbora.

Rojters je objavio da je korisnik koji sebe naziva EMLEAKS postavio oko devet gigabajta podataka na sajt Pejstbin koji omogućuje šerovanje anonimno postavljenih dokumenata.

Makronov izborni štab potom je saopštio da su prije nekoliko nedjelja ukradeni autentični dokumenti koji su potom pomiješani sa lažnim dokumentima kako bi izazvali sumnju i dezinformacije.

Kako je navedeno, ta dokumenta ne predstavljaju razlog za zabrinutost već pokazuju normalno funkcionisanje predsjedničke kampanje.

Oni tvrde da oni koji su objavili mejlove žele da podriju Makronovu kampanju samo nekoliko sati pred drugi krug izbora koji se održavaju u nedjelju, prenosi Rojters.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Francuske rekao je da neće komentarisati navodno hakovanje mejlova Makronove kampanje jer je kampanja završena.

Da podsjetimo, drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj odražava se sjutra, a Makonu će rivalka biti desničarka Marin le Pen.