EU poželjela sreću Makronu u finalu predsjedničkih izbora u Francuskoj

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je odmah poslije prvog kruga izbora 23. aprila učinio neuobičajeni korak čestitajući Makronu kome je poželio "hrabrost i sreću" u drugom krugu
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.05.2017. 06:58h

Evropski lideri, svjesni da se u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj djelom odlučuje i o budućnosti Evropske unije (EU), stali su na stranu centriste i proevropskog kandidata Emanuela Makrona protiv "uništenja" Unije za šta se zalaže nacionalistička kandidatkinja ekstremne djesnice Marin Le Pen.

"Ako pobjedi Marin Le Pen, Evropa ćebiti duboko podijeljena. Ako pobjedi Makron, biće šanse da se Francuska usaglasi i Evropa ponovo pokrene", ocijenio je Henrik Enderlajn, profesor političke ekonomije u Berlinu.

"Držimo palčeve" Makronu, izjavio je jedan neimenovani zvaničnik EU i objasnio da, "posmatrano iz Brisela, prema Makronu vlada očigledno pozitivan stav. Stiče se utisak da se s njim može raditi, jer nema projekat uništenja kao Marin Le Pen. Ovo nijesu uobičajeni izbori jer je ekstremna desnica ušla u drugi krug", rekao je neimenovani izvor.

Evropski lideri su odmah poslije objavljivanja prvih rezultata prvog kruga izbora čestitali Makronu što svjedoči o evropskoj zabrinutosti zbog rastućeg populizma i evroskepticizma poslije odluke Velike Britanije da istupi iz EU i dolaska Donalda Trampa na vlast u SAD.

Bivši francuski ministar Mišel Barnije koji je zadužen da u ime EU pregovora s Velikom Britanijom, jasno je stavio do znanja da će glasati za Makrona da bi "Francuska ostala evropska".

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je odmah poslije prvog kruga izbora 23. aprila učinio neuobičajeni korak čestitajući Makronu kome je poželio "hrabrost i sreću" u drugom krugu.

Marin Le Pen se zalaže za zatvaranje u nacionalne granice i napuštanje evropske valute s namjerom da ukoliko pobjedi, pregovara s Briselom o tome, a organizovala bi referendum o izlasku Francuske iz EU.

Makron je poslije prvog kruga dobio ohrabrujuće poruke njemačke kancelarke Angele Merkel, grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i predsjednika belgijske vlade Šarla Mišela.

On je obećao ponovno pokretanje EU sa još većom francusko-njemačkom saradnjom, što je izazvao posebni entuzijazam u Njemačkoj gdje će u septembru biti održani parlamentarni izbori.

Ankete pokazuju da bi Makron u nedjelju mogao da osvoji 60 odsto glasova, a Marin Le Pen oko 40 odsto.

Bonus video: