Putin: Vlasti u Kijevu i predstavnici samoproglašenih republika da pregovaraju

Saradnja Rusije i Njemačke "znatno doprinosi stabilizaciji globalne ekonomije", rekao je Putin i dodao da će problemi koji i dalje postoje biti razmatrani u sklopu pregovora G20, ali i van tog okvira
0 komentar(a)
Angela Merkel, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Angela Merkel, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2017. 16:39h

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel složili su se danas u ruskom gradu Sočiju da je neophodno da se sve strane u ukrajinskom konfliktu striktno pridržavaju sporazuma iz Minska i da novi sporazum nije potreban.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Putinom rekla da još uvijek postoje fundamentalne razlike između Njemačke i Rusije po pitanju krize u Ukrajini i da dve strane imaju različite stavove o uzroku konflikta, javio je Asošiejted pres.

"Rusija je konstruktivan partner, ali sankcije (Rusiji) mogu biti ukinute tek pošto se sporazumi iz Minska u potpunosti primijene", rekla je Merkel, a prenio je Sputnjik.

Putin se založio za sistematsku primjenu do sada postignutih dogovora i rekao da je uvjeren da je za primjenu sporazuma iz Minska najvažniji direktan dijalog između Kijeva i samoproglašenih oblasti na istoku Ukrajine, kako bi se legalizovao njihov specijalan status i sproveli lokalni izbori, naveo je Tass.

"Vlasti u Kijevu i predstavnici tih samoproglašenih republika moraju se konačno dovesti za pregovarački sto. Nemoguće je zaustaviti konflikt bez direktnog dijaloga suprotstavljenih strana. To se nigdje u svijetu nikad nije desilo", rekao je Putin.

Njemačka kancelarka je rekla da je protiv novih sporazuma o krizi u Ukrajini, prenosi Tass.

"Mislim da novi sporazum ne bi bio od koristi. Mi želimo da obezbijedimo pristup Ukrajine njenoj državnoj granici.To je takođe dio sporazuma iz Minska, a da kasnije obezbijedimo političku situaciju u kojoj se mogu održati lokalni izbori. To još nismo postigli. Ali to nikako ne znači da možemo da zaboravimo na postojeći sporazum i da potpišemo novi. Problem nije u sporazumu već u primjeni njegovih mjera", rekla je Merkel.

Putin je rekao da je "duboko uvjeren" da su vlasti u Kijevu propustile šansu da primijene sporazume iz Minska kada su postojale unutrašnje političke prilike za to i da su danas te prilike slabije zbog političke i ekonomske situacije u Ukrajini.

Ruski predsjednik ja dodao da se situacija u regionu Donbas pogoršava pošto su ukrajinske vlasti uvele blokadu te oblasti kojom su razdvojili samoproglašene republike na istoku Ukrajine.

Merkel je rekla da nije zadovoljna radom "normandijskog kvarteta" koji čine Njemačka, Rusija, Ukrajina i Francuska, ali da je to ipak najbolji forum za razgovore o situaciji na istoku Ukrajine, javio je AP.

Ona je dodala da su sve strane željele da spriječe dalju eskalaciju konflikta i da su razgovori u Normandiji pomogli u tome.

Putin je za "normandijski kvartet" rekao da bi danas situacija bila mnogo gora nego što jeste "da taj format nije postojao".

Upitana o mogućoj zamjeni posmatračke misije OEBS-a misijom Ujedinjenih nacija, Merkel je kazala da su aktivnosti posmatrača OEBS-a veoma važne, da im treba "pružiti ozbiljnu podršku" i da nema smisla tražiti "druge formate koji vjerovatno neće dati nove rezultate".

Putin: Rusija i Njemačka su prešle dug put koji vodi ka zbližavanju

Saradnja Moskve i Berlina je važna za obezbjeđenje mira i stabilnosti u Evropi, izjavio je danas u Sočiju predsjednik Rusije Vladimir Putin poslije sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je istakla važnost saradnje u borbi protiv terorizma.

"U godinama poslije Drugog svjetskog rata, Rusija i Njemačka su prešle dug put koji vodi ka zbližavanju. Naš zajednički cilj je očuvanje prethodno stečenog iskustva i razvijanje bilateralne saradnje u cilju mira i stabilnosti u Evropi", rekao je Putin, prenosi agencija TASS.

Njemačka kancelarka je rekla da dvije zemlje mogu da održe blisku saradnju u borbi protiv međunarodnog terorizma.

"Dijelimo isti stav kada je u pitanju borba protiv međunarodnog terorizma. Njemačka i Rusija mogu da još bliže sarađuju u toj oblasti", rekla je njemačka kancelarka.

Kriza u Siriji je takođe bila tema razgovora, a oba lidera su se saglasili da mora postojati aktivniji pregovarački proces, prenio je Sputnjik.

"Odlučno osuđujemo svaku upotrebu hemijskog oružja", rekao je Putin i dodao da su se obje strane saglasile da je potrebna potpuna i nezavisna istraga napada hemijskim oružjem na Kan Šeikun u Siriji.

Putin je rekao da se sirijski sukob može riješiti samo kroz pregovore, dok je njemačka kancelarka rekla da podržava prekid vatre u Siriji.

Lideri Rusije i Njemačke razgovarali su i o narednom samitu Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja (G20) u julu u Hamburgu, navodi TASS.

Putin je rekao da je Rusija spremna da pomogne Njemačkoj u organizovanju samita kako bi sastanak svjetskih lidera bio uspješan i produktivan i kako bi se donijele jednoglasne odluke o najvećim ekonomskim i finansijskim problemima.

Saradnja Rusije i Njemačke "znatno doprinosi stabilizaciji globalne ekonomije", rekao je Putin i dodao da će problemi koji i dalje postoje biti razmatrani u sklopu pregovora G20, ali i van tog okvira.

Merkel je zahvalila Rusiji na pomoći u organizovanju samita i ukazala na povoljan razvoj ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Predsjednik Rusije je istakao i da se Moskva nikada nije miješala u politički život ili političke procese drugih zemalja i da isto očekuje i od drugih.

"Veoma bismo željeli da se niko ne miješa u politički život Rusije. Nažalost, gledamo upravo suprotne stvari. Posmatrali smo tokom mnogo godina pokušaje da se utiče na unutrašnje političke procese u Rusiji", direktno ili preko nevladinih organizacija, rekao je Putin.

Merkel tražila od Putina da zaštiti prava homoseksualaca u Čečeniji

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je zatražila danas od ruskog predsjednika Vladimira Putina da pomogne u zaštiti prava homoseksualaca u ruskoj republici Čečeniji poslije navoda da su izloženi progonu.

Merkel je rekla da je s Putinom vodila konstruktivan razgovor o brojnim temama poput Sirije, Ukrajine i ljudskih prava.

Ona je poslije razgovora u ruskom gradu Sočiju rekla novinarima: "Zamolila sam predsjednika Putina da upotrijebi svoj uticaj za zaštitu tih manjinskih prava."

Merkel je rekla da želi da "nastavi da pokušava da pronalazi rješenja" za globalne probleme i da Rusija treba da odigra važnu ulogu u tome.

Putin: Osuđujemo napad gasom u Siriji, tražimo nepristrasnu istragu

Rusija osuđuje upotrebu hemijskog oružja i traži punu i nepristrasnu istragu o prošlomjesečnom napadu otrovnim gasom na sirijski grad Han Šejhun, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin poslije sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Krivci moraju biti nađeni i kažnjeni. Ali, to se može učiniti tek poslije nepristrasne istrage", istakao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sočiju, na obali Crnog mora, prenosi Rojters.

Ruski predsjednik je ukazao i da se rješenje za sirijsku krizu može naći samo mirnim putem i pod okriljem UN.

Putin je rekao da je sa kancelarkom Merkel razgovarao o situaciji u Siriji i da su se saglasili da je neophodno obnoviti pregovoračke procese u Astani i Ženevi, navodi Tas s.

Kad je riječ o rešavanju sirijske krize, ruski predsjednik je rekao da je, i da će biti, u kontaktu sa SAD, dodaje ruska agencija.

Bonus video: