Marin Le Pen bi postavila suverenistu Nikolu Dipon-Enjana za premijera

Dipon-Enjan koji je bio šesti u prvom krugu s 4,7 odsto glasova, vodi malu suverenističku stranku "Ustani Francuska" (Debout La France)
0 komentar(a)
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2017. 20:04h

Osam dana uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen je rekla da bi kao premijera u slučaju pobjede postavila suverenistu Nikolu Dipon-Enjana koji je bio kandidat u prvom krugu izbora.

Dipon-Enjan, koji je bio šesti u prvom krugu s 4,7 odsto glasova, vodi malu suverenističku stranku "Ustani Francuska" (Debout La France) i danas je postigao dogovor s Marin Le Pen da će je podržati u drugom krugu izbora.

Marin Le Pen i Dipon-Enjan imaju slične programe o izlasku iz zone eura.

Prema posljednjim anketama, smanjuje se razlika između Marin Le Pen i kandidata centra Emanuela Makrona.

Za Marin Le Pen bi 7. maja glasalo 41 odsto glasova a za Makrona 59 odsto.

Kritikovala Zidana jer je apelovao da ne glasaju za nju

Kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen kritikovala je danas legendu francuskog fudbala Zinedina Zidana koji je apelovao da se u drugom krugu predsjedničkih izbora 7. maja u Francuskoj ne glasa za nju.

Zidan, poznat u Francuskoj pod nadimku "Zizu", izjavio je u petak da treba "maksimalno izbjeći" krajnje desničarsku stranku Nacionalni front u drugom krugu izbora.

"Zidan može da daje savjete o fudbalu i tu je dosta dobar, ali nisam sigurna kad je politika u pitanju. Pretpostavljam da ima mnogo finansijskog kapitala, tako da nije ni čudno što želi da glasa za (kandidata centra Emanuela) Makrona", rekla je Marin le Pen.

Makron je obećao reformu poreskog sistema ublažavanjem nekih ranije strožih propisa.

Zidan je rekao da je njegova poruka ista kao i 2002. godine kada je u drugi krug predsjedničkih izbora ušao osnivač Nacionalnog fronta, otac sadašnje kandidatkinje Žan-Mari le Pen.

"Daleko sam od ideja Nacionalnog fronta. Treba izbjeći tu stranku maksimalno", ocijenio je Zidan.

Oland: Francuzi odlučuju o budućnosti Evrope

Predsjednik Francuske Fransoa Oland rekao je danas da će francuski birači odlučivati o budućnosti Evrope kada budu glasali u drugom krugu predsjedničkih izbora sljedeće nedjelje.

Oland je u Briselu, na samitu lidera 27 zemalja EU posvećenom smjernicama za pregovore o Bregzitu, rekao da će izbori 7. maja pokazati "da li Francuzi treba da se plaše izlaska iz EU" i da ostankom u Uniji "oni mogu sve da dobiju".

On je kazao novinarima da je "rizik" ako Francuska odluči da slijedi put Velike Britanije i izadje iz EU u slučaju da kandidatkinja krajnje desnice Marin le Pen pobijedi na izborima.

"Na primjeru Bregzita možemo vidjeti da nema više zaštite, nema više garancija, nema više unutrašnjeg tržišta. Za zemlju koja je članica eurozone, to bi značlio i gubitak jedinstvene valute", rekao je Oland.

Bonus video: