Tusk: Austrija treba da nastavi sa približavanjem Zapadnog Balkana EU

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je kazao da je njegova zemlja ponosna i radosna što od sjutra preuzima predsjedavanje Evropskom unijom
0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2018. 11:39h

Predsjednik Savjeta Evropske unije Donald Tusk istakao je, prilikom svečane primopredaje predsjedavanja EU na planini Planai kod Šladminga, da je Bugarska mnogo uradila na približavanju Zapadnog Balkana Uniji i izrazio uvjerenje da će Austrija nastaviti tim putem.

Bugarski premijer Bojko Borisov predsjedavanje je simbolično predao austrijskom kolegi Sebastijanu Kurcu na Planaju u prisustvu velikog broja građana koji su se okupili na zajedničkom pikniku pod motom "Pozdrav Evropi".

Na zajedničkoj konferenciji za štampu Kurc je kazao da je Austrija ponosna i radosna što od sjutra preuzima predsjedavanje EU, piše Tanjug.

"To je velika čast za nas, ali i velika odgovornost, iako preuzimamo predsjedavanje u teškom međunarodnom okruženju, koje imamo u ovom trenutku", rekao je on ukazujući na tenzije EU sa Rusijom, ali i nepredvidivim stanjem u SAD i u samoj Uniji.

Takođe je ukazao i na veliki izazov po EU sa Bregzitom, kada prva zemlja dobrovoljno napušta Uniju.

"Želimo da budemo graditelji mostova, da smanjimo tenzije u EU, osiguramo da EU bude snažna. Želimo da damo doprinos da EU bude tanja, jedinstvenija i fokusiranija", poručio je Kurc.

Ukazao je da će Austrija usmjeriti fokus na bezbednost, jer je moto predsjedavanja "Evropa koja štiti", sa ciljem povećanja bezbjednosti, ali i osiguravanja blagostanja.

"Možemo biti uspješni u tome samo ako postoji saradnja unutar EU", naglasio je on.

Borisov je istakao da je je neophodno da se obezbijedi bezbjednost u EU i da je to moguće samo ako je Unija jedinstvena.

S tim u vezi je rekao da Bugarska stoji na raspolaganju Austriji tokom njenog predsjedavanja, kao članica Trojke, dodajući da je zbog kontinuiteta Sofija stalno razmjenjivala informacije sa Bečom tokom svog predsjedavanja.

Tusk je izrazio uvjerenje da EU u ovom trenutku ne bi mogla biti u boljim rukama.

"Austrija je oduvijek bila mesto susretanja istoka i zapada, sjevera i juga, i svojim centralnim položajem bila je uvijek mjesto izgradnje mostova", objasnio je on.

Rekao je da je uvjeren da će Kurc tokom predsjedavanja Uniji nastaviti da gradi te mostove.

Moto "Evropa koja štiti" nije mogao biti bolje izabran jer je Evropi sada potrebna bezbjednost. Građani očekuju od nas da pokažemo posvećenost uspostavljanju bezbjednosti i reda. Građani EU to žele ne zato što su ksenofobični i žele zidove prema drugima, već zato što je posao svih političkih autoriteta da primjenjuju zakone, štite svoju teritoriju i granice, objasnio je Tusk.

Rekao je da EU mora biti ujedinjena po pitanju uspostavljanja bezbjednosti i stabilnosti.

"Želimo i stabilnost u svom susjedstvu, jer dobar susjed je uvijek bolji od dalekog prijatelja, posebno danas kada nemamo mnogo dalekih prijatelja", konstatovao je Tusk.

Preporučujemo za Vas