Marin Le Pen priželjkuje glasove krajnje ljevice

Uprkos razlikama u stavovima prema imigrantima i socijalnim temama, i Le Penova i Melanšon su skeptični prema Evropskoj uniji, protivnici su sporazuma o slobodnoj trgovini i obećavali su da će pomoći radnicima pogođenim globalizacijom
2 komentar(a)
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.04.2017. 18:05h

Kandidatkinja krajnje desnice na predsjedničkim izborima u Francuskoj, Marin le Pen, pozvala je danas birače koji su u prvom krugu izbora glasali za kandidata krajnje ljevice Žan-Lika Melanšona da je podrže u drugom krugu.

Le Pen je objavila video na Tviteru u kojem je pozvala Melanšonove pristalice da "blokiraju" njenog protivkandidata Emanuela Makrona, bivšeg bankara i ministra, za kojeg je rekla da je predstavnik postojećeg stanja i "arogantnog" finansijskog sektora.

Le Penova i Melanšon su zajedno osvojili oko 40 odsto glasova u prvom krugu izbora, nakon što su oboje vodili populističke kampanje usmjerene na široko rasprostranjenu frustraciju birača preovlađujućom politikom, ocjenjuje AP.

Marin le Pen osvojila je 21,30 odsto, a Melanšon 19,58 odsto glasova.

Uprkos razlikama u stavovima prema imigrantima i socijalnim temama, i Le Penova i Melanšon su skeptični prema Evropskoj uniji, protivnici su sporazuma o slobodnoj trgovini i obećavali su da će pomoći radnicima pogođenim globalizacijom.

Melanšon još nije poručio svojim biračima kako da se opredijele u drugom krugu predsjedničkih izbora 7. maja.

On je decenijama bio član umjerene Socijalističke partije, a sada predvodi koaliciju radikalno lijevih organizacija među kojima je i francuska Komunistička partija.

Bonus video: