Dačić: Odluka o Haradinaju imaće posljedice na bilateralne odnose

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu potjernice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine
8 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 27.04.2017. 16:57h

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će odluka francuskog suda da ne izruči Srbiji bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja ostaviti posljedice na odnose dvije zemlje.

"Odluka francuskog suda o Haradinaju predstavlja primjer kako politika utiče na pravosuđe i kako postoje dvostruki standardi i kad su žrtve u pitanju", rekao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije je ocijenio da se "ovim daje jasna poruka da ubijanje Srba nije kažnjivo".

"Da je neki Srbin bio uhapšen, da li bi bio odbijen zahtjev za izručenje Kosovu", upitao je Dačić, navodi se u saopštenju.

Dačić je rekao da je Srbija dužna da traži pravdu za srpske žrtve, jer su "one valjda vrijedne, kao i sve druge" i dodao da će to i tražiti "na svakom mjestu i od svakog".

"Ovakva sramna odluka će svakako ostaviti posljedice na naše bilateralne odnose sa Francuskom. Francuski generali iz Prvog svjetskog rata bi se stidjeli ovakve odluke Francuske", naveo je Dačić.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odbio je danas zahtjev Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Na odluku suda Srbija više nema prava žalbe.

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu potjernice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Bonus video: