Poljski ministar odobrio sječu šuma, pa ostao bez stabala na svom imanju

Ekolozi zamjeraju ministru što je dao zeleno svjetlo za kontroverznu "zaštitu" zadnje evropske prašume Bjalovješka na sjeveroistoku zemlje, koja je kraljevstvo evropskih bizona i uvrštena je na UNESCO listu svjetske baštine
0 komentar(a)
sječa šume, Foto: Shutterstock.com
sječa šume, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.04.2017. 10:09h

Nepoznate osobe posjekle su oko 30 stabala na privatnom imanju poljskog ministra za okolinu Jana Šiška, autor spornog zakona kojim je odobrena masovna sječa stabala u Poljskoj, saopštila je policija.

Na imanju ministra u Tučnom na sjeveroistoku Poljske "mehaničkom pilom" u noći između nedjelje i ponedjeljka posječena su 33 stabla jele i tuje, visine između 3 i 7 metara.

Poljski mediji navode da je sječa "osvetnički čin" protiv "Šiškovog zakona" kojim je od 1. januara odobreno privatnim osoba da sijeku stabla na svom zemljištu bez odobrenja, osim za rijetke izuzetke.

Ekološke organizacije procjenjuju da je taj zakon izazvao masovnu sječu stabala u cijeloj Poljskoj, navodi AFP.

Ranije se za sječu stabla prečnika većeg od 25 do 35 centimetara trebala tražiti dozvola lokalnih vlasti zaduženih za zaštitu okoline.

Adam Bohdan iz ekološke nevladine organizacije Divlja Poljska smatra da je odmazda na imanju ministra "očajnički čin nekoga kome su popustili živci i koji je na taj način želio da izrazi bijes zbog onoga što se događa u Poljskoj".

Ekolozi zamjeraju ministru što je dao zeleno svjetlo za kontroverznu "zaštitu" zadnje evropske prašume Bjalovješka na sjeveroistoku zemlje, koja je kraljevstvo evropskih bizona i uvrštena je na UNESCO listu svjetske baštine.

Prema tom zakonu odobrena je velika sječa stabala u Bjalovješkoj šumi u svrhu borbe protiv širenja smrekinog potkornjaka i usprkos protestima naučnika, ekologa i Evropske unije.

Bonus video: