Evropski jevrejski kongres: Le Pen je opasna

Ranije ovog mjeseca Le Penova je porekla odgovornost Francuske za hapšenje više od 13.000 Jevreja na pariskom stadionu i njihovo slanje u nacističke logore smrti tokom Holokausta
57 pregleda 4 komentar(a)
Marin le Pen, Foto: Reuters
Marin le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2017. 12:17h

Predsjednik Evropskog jevrejskog kongresa Moše Kantor izrazio je danas žaljenje zbog uspjeha kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj.

Govoreći povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta, on je liderku antiimigracionog i antiislamskog Nacionalnog fronta opisao kao "opasnu" i rekao da je "za veliko žaljenje što je više od petine Francuza glasalo za nju".

Kantor je podsjetio i da je ona nedavno "dala izjave suprotne istorijskim zapisima o Holokaustu, što je čini ništa manje opasnom od njenog oca kog ona pokušava da sakrije, a koji je poricao Holokaust".

Ranije ovog mjeseca Le Penova je porekla odgovornost Francuske za hapšenje više od 13.000 Jevreja na pariskom stadionu i njihovo slanje u nacističke logore smrti tokom nacističkog Holokausta u Drugom svjetskom ratu.

Evropska komisija podržala Makrona

Evropska komisija je podržala Emanuela Makrona u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj, rekavši da je u pitanju izbor između onih koji brane EU i onih koji žele da je unište.

U rijetkom izražavanju stava u toku izborne kampanje, Evropska komisija je saopštila da su okolnosti natjerale njenog predsjednika Žan-Kloda Junkera da da izjavu.

Junker je kratko na Tviteru naveo da Makronu čestita na "rezultatu u prvom krugu izbora" i poželio mu sreću u drugom krugu.

Portparol komisije Margaritis Šinas rekao je da je "izbor bio veoma jasan" jer Makron predstavlja evropske vrijednosti dok Marin Le Pen "želi da ih uništi".

Le Pen: Makron nema antiteroristički program

Marin Le Pen optužila je protivkandidata Emanula Makrona da je "slab" u borbi protiv islamskog terorizma.

Novinarima u gradu Ruvroa na sjeveru Francuske je rekla da se Makron "kandiduje za predsjednika, a da nema program" antiterorističkih mjera.

Ponavljajući stav iz kampanje, ona je rekla da želi da "uredi Francusku".

Bonus video: