Francuski mediji: Veliki prasak oduvao tradicionalne stranke

Makron je, na osnovu 89,7 odsto prebrojanih glasova, osvojio je 23,7 odsto glasova, a Marin Le Pen 21,9 odsto
93 pregleda 1 komentar(a)
Francuska, Foto: Reuters
Francuska, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2017. 06:51h

Ulazak u drugi krug francuskih predsjedničkih izbora centrista Emanuela Makrona i predsednice ekstremno desnog Nacionalnog fronta (FN) Marin Le Pen, francuski mediji doživljavaju kao "veliki prasak" koji je oduvao dvije tradicionalno najjače stranke, dok svjetski mediji uprkos predviđanjima da će Makron pobijediti u drugom krugu ipak smatraju da Le Pen i dalje predstavlja prijetnju, prenosi N1.

Makron je, na osnovu 89,7 odsto prebrojanih glasova, osvojio je 23,7 odsto glasova, a Marin Le Pen 21,9 odsto.

Na trećem mjestu je kandidat desnog centra, konzervativac Fransoa Fijon sa 19,96 odosto glasova, a slijedi kandidat ljevice Žan-Luk Melenšon s 19,49 odsto.

"Veliki prasak", piše ekonomski dnevni list Les Eho, koji smatra da je ovim predsjedničkim izborima okrenuta nova stranica francuskog političkog života, onog koji je postojao od početka Pete Republike.

"Ovaj rezultat predstavlja potres čije će posljedice biti dugotrajne", piše katolički list La Kroa.

Liberalni Opinion naglašava da su glasači otvorili novu stranicu istorije Pete Republike, eliminišući iz trke sve predstavnike političkih stranaka koji su vladali posljednjih decenija, dok desni L'Figaro žali što desnica prvi puta u svojoj istoriji neće biti predstavljena u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Levi Liberasion ipak upozorava da je FN realizovao najbolji rezultat u svojoj istoriji na predsjedničkim izborima. Osim toga, za Marine Le Pen glasalo je više od petine francuskih glasača.

"A ako se borba pretvori u konfrontaciju naroda i elita ko može biti siguran u rezultat. U novom uređenju, sve je moguće. Drugim riječima - oprez", ističe Liberasion.

Naslovnica komunističkog L'Umanitea apeluje: "okupimo se kako bi joj prepriječili put", misleći na Le Pen.

Britanski Gardian upozorava da prijetnja ekstremne desnice nije uklonjena, dok Fajnenšal Tajms već vidi pobjednika 7. maja. Dok njemački Bild piše da Makronova pobjeda donosi Evropi olakšanje, konzervativni Frankfurter algemajne cajtung je oprezan.

Za Špigl pobjeda Makrona je "odzvanjajući šamar za politički establišment. Njegov ulazak u drugi krug pomeo je, barem privremeno, istorijske političke institucije, goliste-konzervativce i socijaliste", piše Špigl.

Američki Njujork Tajms izvještava o borbi dvoje autsajdera s radikalno različitim vizijama za zemlju.