Francuska: Makron i Le Pen u drugom krugu izbora

Drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj zakazan je za 7. maj
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2017. 19:26h

Kandidat centra Emanuel Makron i kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen ušli su u drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj, prema prvim procjenama agencije IPSOS.

Prema tim rezultatima, Makron je osvojio 23,7 odsto glasova, Le Pen 22 odsto, dok se u drugi krug izbora nisu plasirali Žan-Lik Melašon i Fransoa Fijon, koji nisu uzeli potrebnih 20 odsto glasova birača.

Uz najavu drugog kruga, već su stigle i prve projekcije, prema kojima bi Makron mogao odnijeti pobjedu, zahvaljujući glasovima simpatizera ljevice koji su u prvom krugu glasali za Amona i Melašona, ali i onih koji su dali glas desnici koju je predstavljao Fransoa Fijon.

"Kada je Makron započinjao kampanju, svi su govorili da je nemoguće da kandidat koji nije predstavnik velike partije pobijedi na izborima, a sada je jasno da je ova pobjeda ogledalo dubokih slabosti francuskog društva", kazao je gradonačelnik Liona i senator Žerar Kolomb.

Premijer Bernar Kaznev je pozvao građane Francuske da u drugom krugu pruže podršku Emanuelu Makronu i pomognu porazu politike ekstremne desnice koju predstavlja Marin Le Pen.

Fransoa Fijon se, prihvatajući poraz, obratio simpatizerima da podrže Makrona, tvrdeći da je u njegovim rukama "budućnost Francuske".

Benoa Amon, koji je uzeo svega 6,2 odsto glasova, je takođe pozvao svoje glasače da u drugom krugu podrže Makrona, naglašavajući razliku između "političkog protivnika i neprijatelja Republike", aludirajući na Le Penovu.

Kako ocjenjuju iz agencije AFP, ulaskom ovih kandidata u drugi krug, Francuzi su odbacili tradiocnalne stranke, desnicu i ljevicu, koje su dominirale političkim životom u državi.

Odziv birača je bio oko 70 odsto u prvom krugu, što je Ministarstvo unutrašnjih poslova ocenilo kao jedan od najboljih odziva u poslednjih 40 godina.

Drugi krug predsjedničkih izbora zakazan je za 7. maj.

Makron: Okrećemo novu političku stranicu u Francuskoj

Makron, koji je prema prvim procjenama izlaznih anketa osvojio najviše glasova, izjavio je večeras da je jasno da se okreće nova strana u političkom životu Francuske.

"Francuzi su izrazili želju za promjenu. Naša je logika da nastavljamo da budemo zajedno", rekao je Makron Frans presu.

Oland pozvao Francuze da pokažu da je demokratija najjača

Odlazeći predsjednik Francuske Fransoa Oland ranije danas pozvao je Francuze da u prvom krugu predsjedničkih izbora "pokažu da je demokratija najjača", nakon što je glasao u svom okrugu.

"Najbolja poruka koju Francuzi danas mogu da pokažu a to je da je demokratija najjača", rekao je tada Oland koji je glasao u centralnom dijelu Francuske.

Izbori su se održali pod jakim mjerama bezbjednosti zbog nedavnog napada u Parizu, a u Francuskoj je inače na snazi vanredno stanje uvedeno poslije teroristiških napada 2015.

"Važno je izaći na glasanje zbog vremena u kojem živimo", rekao je poslije glasanja u Normandiji kandidat centra i jedan od favorita u prvom krugu Emanuel Makron.

Kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen glasala je na sjeveru zemlje, ali je prije njenog odlaska na biračko mjesto privedena grupa aktivistikinja organizacije Femen u toplesu. One su nosile maske s likom Marin Le Pen i američkog predsjednika Donalda Trampa.

Kandidat desnice Fransoa Fijon je glasao u otmenoj četvrti Pariza, dok je njegova surpuga Penelop, koja je osumnjičena da je dobijala novac za fiktivne poslove u parlamentu, glasala na zapadu.

Socijalista Benoa Amon, koji prema anketama ne bi trebalo da uđe u drugi krug, izjavio je da je miran jer smatra da je imao dobru predizbornu kampanju.

Svi kandidati, njih 11, glasalo je danas a poslednji je bio radikalni ljevičar Žan-Lik Melašon koji je strpljivo čekao u redu na svom biračkom mjestu u jednoj školi u Parizu.

Prvi djelimični rezultati izbora očekuju se ubrzo po zatvaranju birališta u 20.00 časova.

Galerija

Bonus video: