Tusk: Za Evropu najbezbjednije da Francuzi glasaju za Makrona ili Fijona

Predsjednik Evropskog saveta je naglasio da, mada želi da bude neutralan, smatra da je za Evropu sigurno bolje da u prvom krugu i kasnije eventualno u drugom krugu predsjedničkih izbora, pobijede kandidati koji su očigledno proevropski
1 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.04.2017. 15:47h

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je danas da bi za Evropu bilo najbezbjednije da Francuzi sjutra na predsjedničkim izborima izaberu nekog od proevropskih kandidata - Emanuela Makrona ili Fransoa Fijona, premda on procjenjuje da će u drugi krug ući kandidatkinja francuskih nacionalista Marin Le Pen.

"Nadam se - i to govorim u evropskom, ali i u poljskom interesu - da finale u Francuskoj neće proći uz neka dramatična iznenađenja", kazao je danas poljskim medijima Tusk u Sopotu, na sjeveru Poljske, gdje slavi svoj 60. rođendan.

Predsjednik Evropskog saveta je naglasio da, mada želi da bude neutralan, smatra da je za Evropu sigurno bolje da u prvom krugu i kasnije eventualno u drugom krugu predsjedničkih izbora, pobijede kandidati koji su očigledno proevropski.

"U Francuskoj je najviše proevropski orijentisan i najbezbjedniji iz ugla interesa Poljske (centrista) Emanuel Makron, kao i moj saborac iz političke porodice i moj prijatelj Fransoa Fijon koji je možda malo više evroskeptičan, ali i on je bezbjedan izbor za Evropu i Poljsku", kazao je Tusk.

Po ocjeni Tuska, ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj 7. maja mogu da očekuju Makron i Marin Le Pen.

Tusk je svoj 60. rođendan danas u Sopotu proslavio prijateljskom fudbalskom utakmicom s radnicima zadruge u kojoj je i on radio kao fizički radnik 1980-tih godina kada mu je komunistički režim zbog disidentske aktivnosti onemogućio da se bavi svojom profesijom istoričara.

Tusk je od njih na poklon za rođendan dobio dres kluba za koji navija - "Lehije Gdanjsk", ali, umjesto broja, na njemu je rezultat 27:1. To je podsjećanje sadašnjih poljskih vlasti konzervativne evroskeptične stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog da ih je Tusk nedavno tim rezultatom pobijedio u EU, kao što ih je i ranije, osam godina, pobjeđivao na svim nivoima izbora u Poljskoj.

Uprkos nastojanju vlade poljske premijerke Beate Šidlo da to po svaku cijenu spriječi, Tusk je u martu ponovo izabran na čelo Evropskog savjeta i to rezultatom glasanja 27:1. Protiv Tuska je glasala samo Poljska, a podržalo ga je svih ostalih 27 članica, čak i Mađarska, najbliža savjeznica Poljske, od koje je Kačinjski očekivao da će se makar uzdržati.