Bozdag kritikovao tursku opoziciju zbog referenduma: Vaši pokušaji su nebitni

Bozdag je u nizu tvitova rekao da su sve odluke u vezi s referendumom, uključujući žalbe i tvrdnje o krađi, u nadležnosti turske izborne komisije, koja je u srijedu odbila zahtjeve za poništavanje referenduma
0 komentar(a)
Bekir Bozdag, Foto: Beta-AP
Bekir Bozdag, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 22.04.2017. 13:06h

Turski ministar pravde Bekir Bozdag kritikovao je danas najveću tursku opozicionu partiju zbog osporavanja rezultata referenduma o proširenju ovlašćenja predsjednika zemlje i rekao da su njihovi pokušaji nebitni.

Bozdag je u nizu tvitova rekao da su sve odluke u vezi s referendumom, uključujući žalbe i tvrdnje o krađi, u nadležnosti turske izborne komisije, koja je u srijedu odbila zahtjeve za poništavanje referenduma.

"Primjedbe na odluke Visoke izborne komisije ne mogu biti iznijete pred bilo koji sud ili vlast, uključujući Državni savjet i Ustavni sud", napisao je Bozdag.

Njegovi komentari uslijedili su pošto je vodeća opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) juče predala zahtjev turskom Državnom savjetu da poništi odluku izborne komisije da su glasački listići bez pečata važeći.

U Turskoj je u nedjelju održan referendum na kojem se odlučivalo o uvođenju predsjedničkog sistema u toj zemlji, odnosno davanju znatno veće moći predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu. Prema nezvaničnim rezultatima, 51,4 odsto birača glasalo je za ustavne promene, odnosno uvođenje predsjedničkog sistema, dok je 48,6 odsto glasalo protiv.

Posmatračka misija OEBS-a na referendumu u Turskoj saopštila je da je odluka turske izborne da više od milion glasačkih listića bez zvaničnog pečata prizna kao važeće potkopala važne kontrolne mehanizme protiv prevara. Misija je navela i niz drugih neregularnosti, uključujući zastrašivanje protivnika ustavnih reformi i činjenicu da na glasačkim listićima nije bilo referendumskog pitanja.

Bonus video: