Francuska: Skandali ponovo u centru pažnje uoči izbora

Le Penova je, kao Predsjednica Nacionalnog fronta, odbila je 10. marta da bude saslušana, pozivajući se na poslanički imunitet
3 komentar(a)
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2017. 16:33h

Devet dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, afere i skandali ponovo su u centru pažnje nakon što je francusko tužilaštvo zatražilo od Evropskog parlamenta (EP) ukidanje poslaničkog imuniteta kandidatkinji krajnje desnice Marin le Pen, zbog čega su rezultati izbora još neizvjesniji, ocijenila je danas agencija Frans pres.

Marin Le Pen, favorit da uđe u drugi krug izbora 7. maja, na meti je istrage o lažnim platama njenih saradnika u EP, koji su plaćani novcem iz evropskih fondova.

Predsjednica Nacionalnog fronta odbila je 10. marta da bude saslušana u sklopu te istrage pozivajući se tada na poslanički imunitet.

Ona je danas za televiziju Fransenfo (Farnceinfo) pokušala da minimalizuje tu aferu navodeći da je to "normalna procedura" i dodala da su optužbe protiv nje neosnovane.

Marin Le Pen je ranije rekla da će se odazvati sudskom pozivu posle izbora. Zahtjev o ukidanju njenog poslaničkog imuniteta ne bi trebalo da remeti njenu predizbornu kampanju jer je potrebno nekoliko nedjelja i možda nekoliko mjeseci da EP odluči o zahtjevu tužilaštva, ali bi mogao da utiče na njenu popularnost.

Predsjedničku kampanju bilježe istrage i afere. Zbog otkrivanja afere o fiktivnim radnim mjestima, kandidat desnice Fransoa Fijon, koji je bio favorit, sada je na trećem mjestu u anketama. Pored pada popularnosti, protiv Fijona je u martu podignuta preliminarna optužnica za zloupotrebu javnih sredstava i pronevjeru.

Ankete trenutno pokazuju da bi u drugi krug mogli da uđu Marin Le Pen, kandidat centra Emanuel Makron, ali i Fijon i sve popularniji kandidat radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon.

Bonus video: