PODRŠKA CEU

Hiljade protestovalo u Budimpešti protiv obrazovne politike vlade

Novim zakonom su promijenjeni propisi kojima se reguliše status 28 stranih univerziteta u Mađarskoj, a CEU tvrdi da su neke odredbe direktno uperene protiv ovog univerziteta i da bi ga mogle natjerati na zatvaranje
49 pregleda 0 komentar(a)
06.02.2019. 00:49h

Desetine hiljada ljudi izašlo je na ulice Budimpešte da protestuje zbog vladine politike koja izgleda ograničava akademske slobode i zastrašuje nevladine organizacije finansirane iz inostranstva.

Smatra se da su nedavno usvojeni amandmani na mađarski zakon o visokom obrazovanju upereni protiv Centralnoevropskog univerziteta (CEU) koji je osnovao američki milijarder Džordž Soroš u Budimpešti.

Novim zakonom su promijenjeni propisi kojima se reguliše status 28 stranih univerziteta u Mađarskoj, a CEU tvrdi da su neke odredbe direktno uperene protiv ovog univerziteta i da bi ga mogle natjerati na zatvaranje.

Mađarski poslanici uskoro će razmatrati predlog vladajuće Fides stranke premijera Viktora Orbana kojim će se tražiti od nevladinih organizacija koje primaju više od 7,2 miliona forinta (24.450 dolara) godišnje iz inostranstva, da se registruju sa vlastima.

Tokom današnjeg skupa bio je prepun Trg heroja, jedan od glavnih obilježja Budimpešte.

Galerija