Francuska: Kandidat socijalista na pikniku, rivali u kampanji

Ljevičarski kandidat Žan-Lik Melanšon pojavio se pred više desetina hiljada svojim pristalica u Marselju, sa zakačenom maslinovom grančicom za jaknu i poručio glasačima da "ukoliko žele mir, ne naprave grešku na svom glasačkom listiću"
1 komentar(a)
Benoa Amon, Foto: Reuters
Benoa Amon, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.04.2017. 06:34h

Dvije nedjelje uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj, skoro svi kandidati gostovali su po medijima i držali mitinge.

Samo kandidata socijalista Benoa Amona "nigdje nije bilo na vidiku", iako najnovija istraživanja pokazuju da mu opada podrška, javila je agencija AFP.

Bivši francuski ministar obrazovanja nalazio se na "diskretnom pikniku", koji je organizovao kako bi se sastao sa biračima u gradu izvan Pariza u departmanu Ivlin.

"Hvala svima na divnom danu koji smo zajedno proveli na suncu", napisao je on na Tviteru.

Kada je riječ o predsjedničkim kandidatima koji su nastavili kampanju, kandidatkinja krajnje desnice Merlin Le Pen negirala je na televiziji LCI da je država Francuska odgovorna za masovna hapšenja Jevreja u Parizu tokom Drugog svjetskog rata, koji su potom slati u logore u nacističkoj Njemačkoj.

S druge strane, bivši predsjednik Žak Širak i aktuelni šef države Fransoa Oland izvinili su se za ulogu francuske policije u hapšenju Jevreja, koje su naredili nacisti 1942. godine.

Konzervativni predstavnik desnog centra Fransoa Fijon obrušio se na kandidata centra Emanuela Makrona nazvavši ga "Emanuelom Olandom" u pokušaju da ga poveže sa nepopularnim aktuelnim predsjednikom.

Makron je uzvratio navodeći da bi mogao da zove Fijona "Fransoa Balkani" misleći na Patrika Balkanija, zamjenika gradonačelnika iz Fijonove stranke, koji je nedavno dospio na naslovne strane zbog navodnog skrivanja vikendica od poreskih vlasti.

Francuska agencija podsjeća da je Fijon optužen da je zloupotrebio državni novac kada je platio svojoj ženi stotine hiljada eur za izmišljeni posao parlamentarne pomoćnice, što je Fijon negirao.

Ljevičarski kandidat Žan-Lik Melanšon pojavio se pred više desetina hiljada svojim pristalica u Marselju, sa zakačenom maslinovom grančicom za jaknu i poručio glasačima da "ukoliko žele mir, ne naprave grešku na svom glasačkom listiću".