U PLANU I NOVI PROJEKTI SA NASA

Rusija razvija program pilotiranih letova na površinu Mjeseca

"Dok je s jedne strane glavni zadatak američke agencije NASA osvajanje dalekog svemira i realizacija pilotiranih ekspedicija na Mars, u planovima ruskog 'Roskosmosa' letovi ka Marsu ne razmatraju se kao cilj u narednih 10 do 15 godina. Ruski naučnici rade na strategiji i koncepciji realizacije pilotiranih misija na površinu Mjeseca"
1 komentar(a)
roskosmos, Foto: Twitter
roskosmos, Foto: Twitter
Ažurirano: 08.04.2017. 10:17h

Ruska svemirska agencija Roskosmos u narednih 10 do 15 godina ne planira letove na Mars, već razmatra pilotirane misije na površinu Mjeseca kao svoj glavni zadatak, izjavio je zamjenik direktora te agencije Sergej Saveljev.

Iako imaju različite ciljeve, to ne smeta Roskosmosu i Američkoj svemirskoj agenciji (NASA) da vode pregovore o formiranju zajedničkih projekata, rekao je Saveljev na avio-kosmičkom salonu LAAD 2017 u Brazilu u intervjuu za RIA Novosti.

"Dok je s jedne strane glavni zadatak američke agencije NASA osvajanje dalekog svemira i realizacija pilotiranih ekspedicija na Mars, u planovima ruskog 'Roskosmosa' letovi ka Marsu ne razmatraju se kao cilj u narednih 10 do 15 godina. Ruski naučnici rade na strategiji i koncepciji realizacije pilotiranih misija na površinu Mjeseca".

Saveljev je rekao da će Roskosmos početi da postavlja stanice i predajnike za svoj globalni navigacioni sistem Glonas (GLONASS) u više od 30 država.

Zamjenik direktora državne korporacije Roskosmos zadužen za međunarodnu djelatnost naveo je da se do 2020. godine ne planira slanje turista na ruski dio Međunarodne svemirske stanice.

Preporučujemo za Vas