Počelo je: Predato pismo za početak izlaska Velike Britanije iz EU

Ambasador Velike Britanije pri Evropskoj uniji Tim Barou (Barrow) stigao je danas u svoju kancelariju u Briselu na sastanak, nekoliko sati prije nego što će lično predati pismo za pokretanje Bregzita
0 komentar(a)
Tim Barou, Foto: Reuters
Tim Barou, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.03.2017. 12:00h

Velika Britanija je danas, devet mjeseci poslije glasanja za izlazak iz Evropske unije (Bregzit), pokrenula istorijski proces izlaska iz EU u koju je ušla prije 44 godina i otvara dvije godine, kako se očekuje, teških pregovora.

Ambasador Velike Britanije pri Evropskoj uniji Tim Barou (Barrow) stigao je danas u svoju kancelariju u Briselu na sastanak i lično predao pismo koje pokreće izlazak.

On je predao pismo koje je sinoć potpisala premijerka Tereza Mej predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku, čime je zvanično pokrenut izlazak Britanije iz EU, i dvije godine pregovora. Tusk je potvrdio da je dobio pismo.

Premijerka Tereza Mej se obratila poslanicima i obavijestila ih da je pokrenuta procedura istupanja iz Unije. Ona je rekla da "sada nema nazad" i da Britanija mora da ostane ujedinjena.

To je težak udarac za Uniju, koja je nastala na pepelu Drugog svjetskog rata i koji se dešava u trenutku kada je proslavila 60. godišnjicu (prošlog vikenda u Rimu), navodi agencija Frans pres.

"Kada budem sjela za pregovarački sto narednih mjeseci, predstavljaći sve ljude u Ujedinjenom Kraljevstvu, mlade i stare, bogate i siromašne... i da, i evropske građane koji su od ove zemlje napravili svoj dom", reći će Mej u parlamentu, sudeći prema djelovima govora koji je prenio sinoć Dauning strit.

Britanija je i dalje vrlo podijeljena oko Bregzita za koji je glasalo 52 odsto glasača 23. juna 2016. godine.

"Mi svi želimo da živimo u zaista svjetskoj Velikoj Britaniji koja izlazi (iz EU) i gradi odnose sa svojim starim prijateljima i novim saveznicima širom svijeta", dodala je ona.

U trenutku kad Mej bude govorila britanski ambasador u Briselu će predavati pismo kojim se pokreće Bregzit predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku.

Sinoć je Dauning strit objavio fotografiju Tereze Mej kako potpisuje zvanično pismo kojim počinje da se mijenja budućnost Velike Britanije.

Ta fotografija našla se na brojnim naslovnim stranama današnjih novina. "Oči istorije nas gledaju", piše Tajms (The Times), "Skok u nepoznato" naslovljeno je u Gardijanu. Dejli Miror piše "Draga EU, vrijeme je za odlazak".

Eurofobni tabloidi su euforični - "Sloboda", navodi Dejli Mejl, "Dover i aut", piše list San (Sun) sa fotografijom bijelih stijena Dovera na prvoj strani.

Evropski diplomatski izvori navode da će se smatrati da je član 50 Lisabonskog sporazuma zvanično aktiviran tek kada Donald Tusk bude dobio pismo u ruke. Sadržaj pisma nije objavljen, London pazi da do posljednjeg trenutka ostavi u tajnosti svoje argumente za pregovore sa evropskom 27-oricom, koji treba da traju dvije godine.

Prema diplomatskim izvorima, britanski javni službenici su prenijeli vladama EU da ne očekuju ništa novo u pismu kojim se Britanija poziva na član 50, mada se može desiti da sadrži i pojašnjenje u vezi s rasponom ustupaka na koje je Britanija spremna zarad postizanja tranzicionog sporazuma.

Dan nakon pokretanja procedure, britanska vlada će objaviti Bijelu knjigu predloga Zakona o velikom povlačenju (evropskih propisa), kojim će se poništiti zakon iz 1972. o unošenju evropskog zakonodavstva u britansko.

Bonus video: