Ankete: Merkelina CDU pobijedila na izborima u Sarlandu, nacionalisti ulaze u parlament

Istraživanja prije izbora pokazivala su da bi socijaldemokrate mogle da formiraju novu koaliciju sa partijom Ljevica, koja je osvojila oko 13 odsto glasova
0 komentar(a)
Angela Merkel, Anegret Kramp Karenbauer, Foto: Reuters
Angela Merkel, Anegret Kramp Karenbauer, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2017. 18:02h

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel je, prema anketama na biralištima, osvojila najviše glasova na regionalnim izborima u saveznoj državi Sarland, postigavši dobar rezultat kakav se nije očekivao.

Za Merkelinu konzervativnu partiju je glasalo do 41 odsto birača, dok su njeni rivali iz Socijaldemokratske partije (SPD) lijevog centra dobili do 30 odsto glasova, pokazuju rezultati izlaznih anketa sprovedenih za potrebe državnih televizija ARD i ZDF.

Istraživanja prije izbora pokazivala su da bi socijaldemokrate mogle da formiraju novu koaliciju sa partijom Ljevica, koja je osvojila oko 13 odsto glasova.

Nacionalistička partija Alternativa za Njemačku je, prema anketama, osvojila šest odsto glasova što znači da će ući u parlament Sarlanda.

Sarland je prva od tri savezne države u kojima se bira regionalni parlament prije parlamentarnih izbora u septembru na kojima će Merkel pokušati da osvoji četvrti mandat.

Država Sarland, koja se graniči s Francuskom, ima oko 800.000 birača.

Bonus video: