"KRIVCE IZVESTI PRED LICE PRAVDE"

Turska pozvala švajcarskog ambasadora zbog skupa protiv Erdogana: "Teroristički miting"

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je razgovarao telefonom sa švajcarskim kolegom Didijeom Burkhalterom kome je prenio "žestoku reakciju Turske zbog tog zlog incidenta"
1 komentar(a)
Švajcarska, protst Kurda protiv Erdogana, Foto: Reuters
Švajcarska, protst Kurda protiv Erdogana, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2017. 17:18h

Turske vlasti pozvale su danas na razgovor ambasadora Švajcarske u Turskoj da bi mu prenijele nezadovoljstvo zbog prokurdskog skupa održanog u Bernu, koje su vlasti u Ankari okarakterisale kao "teroristički miting", saopštili su diplomatski izvori.

"Ambasador Valter Hafner pozvan je na razgovor i prenijeli smo mu da krivci moraju da bude izvedeni pred lice pravde", naveli su  isti izvori.

Turske vlasti uputile su kasno sinoć protest švajcarskim vlastima poslije prokurdskog skupa u Bernu na kojem su okuppljeni, prema turskim medijima, nosili plakate "Ubiti Erdogana".

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je razgovarao telefonom sa švajcarskim kolegom Didijeom Burkhalterom kome je prenio "žestoku reakciju Turske zbog tog zlog incidenta".

Turske vlasti su na razgovor pozvale najprije otpravnika poslova švajcarske ambasade kome je uručena protestna nota zbog dozvole skupa i isticanja plakata protiv turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u subotu u Bernu na poziv kurdskih udruženja i političkih stranaka u Švajcarskoj.

Taj skup dolazi dok Turska ima već zategnute odnose sa Evropskom unijom zbog zabrane skupova turske zajednice na kojima je trebalo da bude pružena podrška referendumu o jačanju predsjedničkih ovlašćenja u Turskoj.

Takav skup podrške Erdoganu otkazan je polovinom marta i u Švajcarskoj. Hotel u Cirihu u kojem je trebalo da se održi miting na kojem je trebalo da se obrati Čavušoglu, odbio je da iznajmi salu.

Preporučujemo za Vas