Vaščikovski: Rat u bivšoj Jugoslaviji za Evropu marginalan

"Evropska unija nije klub altruista. EU je izgrađena zato da u Evropi ne bude rata i 70 godina ga nema. Izuzev marginalnih ratova na Balkanu ili u ovom trenutku važnog, možda ne marginalnog, rusko-ukrajinskog rata. I to cijenimo, to je veliki doprinos EU", kazao je Vaščikovski
76 pregleda 10 komentar(a)
Vitold Vaščikovski, Foto: Reuters/MP
Vitold Vaščikovski, Foto: Reuters/MP
Ažurirano: 25.03.2017. 09:12h

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski izazvao je lavinu kritika u Poljskoj zbog izjave da su krvavi raspad Jugoslavije i ratovi na Balkanu 1990-ih godina bili samo marginalni.

"Evropska unija nije klub altruista. EU je izgrađena zato da u Evropi ne bude rata i 70 godina ga nema. Izuzev marginalnih ratova na Balkanu ili u ovom trenutku važnog, možda ne marginalnog, rusko-ukrajinskog rata. I to cijenimo, to je veliki doprinos EU", kazao je Vaščikovski poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Ocjena ministra da je najkrvaviji rat u Evropi od Drugog svjetskog rata bio samo marginalan izazvala je lavinu ogorčenja na internetu u Poljskoj, a na Tviteru i drugim društvenim mrežama mnogi su bez riječi počeli da postavljaju fotografije posljedica ratnih razaranja koje su vidljive i danas.

"V. Vaščikovski je konstatovao u Polsatnjuz da je rat na Balkanu bio marginalan, 100.000 žrtava etničkih čišćenja, 1,5 milion izbjeglica. Srebrenica", reagovo je na Tviteru novinar te poljske televizije Pjotr Vitvicki.

"Genocid u Evropi krajem 20. vijeka. Marginalno", jedan je od tipičnih komentara na izjavu šefa poljske diplomatije.

Bonus video: