"MOGAO BI DA UJEDINI PODJELJENU FRANCUSKU"

Anketa: Makron bi ubjedljivo pobjedio Le Pen u drugom krugu

U prvom krugu, zakazanom za 23. april, Marin Le Pen izbila bi u čelo trke za predsjednika sa 26 odsto glasova, dok bi Makron dobio 23 odsto, a doskorašnji favorit, kandidat desnog centra Fransoa Fijon, osvojio bi treće mjesto sa oko 20 odsto glasova, ali bi bio eliminisan iz daljeg nadmetanja
2 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.03.2017. 16:23h

Nezavisni centristički kandidat na izborima za predsjednika Francuske Emanuel Makron ubjedljivo bi pobjedio u drugom, odlučujućem krugu liderku krajnje desničarske stranke Nacionalni front Marin Le Pen, pokazuju danas objavljeni rezultati najnovijeg istraživanja.

Anketa, koju je sproveo francuski institut za istraživanje javnog mnjenja "Opinionvej", pokazuje da bi se Makron i Le Penova kvalifikovali za drugi krug, koji će biti održan 7. maja, pri čemu bi Makron odnio prevagu sa 65 odsto glasova u odnosu na 35 odsto koliko bi pripalo njegovoj protivkandidatkinji, prenosi Rojters.

U prvom krugu, zakazanom za 23. april, Marin Le Pen izbila bi u čelo trke za predsjednika sa 26 odsto glasova, dok bi Makron dobio 23 odsto, a doskorašnji favorit, kandidat desnog centra Fransoa Fijon, osvojio bi treće mjesto sa oko 20 odsto glasova, ali bi bio eliminisan iz daljeg nadmetanja.

Emanuel Makron poručio je u subotu, na velikom predizbornom skupu u Lionu na kojem su se okupile hiljade njegovih pristalica, da bi mogao da ujedini podjeljenu Francusku.

On je sebe predstavio kao jedinog kandidata sposobnog da se uzdigne iznad tradicionalne podjele na ljevicu i desnicu u francuskoj politici i zauzme poziciju na centru.

Makron (39) je bivši investicioni bankar koji je poveo reforme socijalističkog predsjednika Fransoa Olanda kao ministar ekonomije, ali je odbio da učestvuje u unutarastranačkim izborima socijalista

Preporučujemo za Vas