Erdogan: Nacističke mjere Merkelove, uhapšeni novinar je teroristički agent

Erdogan je podsjetio da u inostranstvu živi tri miliona Turaka koji imaju pravo glasa na referendumu i uputio oštre riječi evropskim zemljama kao što su Njemačka, Austrija i Holandija, koje su zabranile turskim zvaničnicima da prisustvuju skupovima podrške referendumu
12 komentar(a)
Redžep Taip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Taip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.03.2017. 15:05h

Predsjednik Turske Tajip Redžep Erdogan optužio je danas predsjednicu Njemačke Angelu Merkel da koristi "nacističke mjere".

"Sada koristite nacističke mjere rekao je Erdogan u obraćanju, koje je prenosila turska televizija", prenio je Rojters.

"Protiv koga? Moje turske braće u Njemačkoj i braće ministara", istakao je Erdogan.

Odnosi Njemačke i Turske u posljednje vreijme nisu najbolji jer je Njemačka zabranila održavanje političkih skupova turskih ministara u Njemačkoj, a povodom predstojećeg referenduma o ustavnim promjenama.

Erdogan je podsjetio da u inostranstvu živi tri miliona Turaka koji imaju pravo glasa na referendumu i uputio oštre riječi evropskim zemljama kao što su Njemačka, Austrija i Holandija, koje su zabranile turskim zvaničnicima da prisustvuju skupovima podrške referendumu.

Njemački novinar je teroristički agent

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio je njemačkog novinara turskog porijekla Deniza Judžela da je teroristički agent, zahvalivši bogu što je uhapšen.

Erdoganov komentar će vjerovatno izazvati dodatnu nelagodnost u Berlinu povodom Judželovog hapšenja, ocjenjuje Rojters.

Erdogan, koji je govorio na sastanku islamske fondacije u Istanbulu, rekao je da će Judželu, novinaru njemačkog lista "Velt", suditi tursko nezavisno sudstvo.

Berlin je ranije odvojene tvrdnje da je Judžel radio kao njemački špijun okarakterisao kao "apsolutno neosnovane".

Turske vlasti uhapsile su prošlog mjeseca Judžela, koji ima dvojno državljanstvo, na osnovu optužbi za propagandu u znak podrške terorističkoj organizaciji i podsticanje na mržnju.

On je prvi njemački novinar koji je uhapšen u okviru oštrih mjera koje Turska sprovodi posle neuspjelog pokušaja puča izvedenog 15. jula prošle godine.

Bonus video: