Zabranio mafijašima da budu kumovi

Nadbiskup je pod policijskom zaštitom jer su mu 2008. prijetili smrću kada je odbio da dopusti glavnom šefu mafijaške porodice Kroćefisu, Emanueleu, da prisustvuje crkvenom pogrebu
83 pregleda 15 komentar(a)
Korleone, Foto: Reuters
Korleone, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.03.2017. 14:45h

Sicilijanski nadbiskup Mikele Penizi, vrlo glasan kritičar mafije iz mjesta blizu Palerma najavio je da će mafijašima uskratiti mogućnost da budu kumovi u crkvenim obredima i da nose naziv - kum, piše BBC.

"Mafija je oduvijek koristila naziv 'kum'. Prisvojila ga je od crkve kako bi svojim šefovima dala svojevrsno vjersko poštovanje...a zapravo su te dvije riječi, mafija i kum, nespojive", rekao je on.

U Penizijevoj biskupiji nalazi se zloglasni Korleone, selo poznato kao mafijaško gnijezdo koje je postalo slavno po knjizi Marija Puza "Kum".

U skladu s njegovom zadnjom odlukom, svim osobama osuđenim za zločin zabranjuje se da budu kumovi u crkvenim obredima.

Nadbiskup Penizi svjestan je toga da će mafijaška "Omerta" ili zakon ćutnje njegovu odluku učiniti teže primjenjivom.

"Ne možemo donositi sud o ljudima na temelju nagađanja i bez dokaza, ali možemo o onima koji su osuđeni", kaže i dodaje da će, "ako neko prizna da je pogriješio i zatraži oprost, biti moguće razgovarati o putu obraćenja".

Nadbiskup je pod policijskom zaštitom jer su mu 2008. prijetili smrću kada je odbio da dopusti glavnom šefu mafijaške porodice Kroćefisu, Emanueleu, da prisustvuje crkvenom pogrebu.

Bonus video: