Turska prijeti EU poništavanjem sporazuma o migrantima

Turska se sporazumom obavezala da će zadržati oko tri miliona izbjeglica koje žele da krenu put EU, u zamjenu za značajna finansijska sredstva i viznu liberalizaciju
4 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2017. 15:15h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan zaprijetio je danas suspendovanjem sporazuma sa Evropskom unijom o migrantima iz marta 2016. godine, kojim je drastično smanjen njihov priliv u Evropu, zbog nedavnih tenzija s nekoliko zemalja članica EU.

Pojedine članice EU zabranile su turskim zvaničnicima da prisustvuju političkim skupovima na njihovoj teritoriji uoči održavanja referenduma o ustavnim promjenama i širenju predsjedničkih ovlašćenja u Turskoj.

Erdogan je u televizijskom obraćanju rekao da EU "može da zaboravi" na sporazum o izbjeglicama.

Turska se sporazumom obavezala da će zadržati oko tri miliona izbjeglica koje žele da krenu put EU, u zamjenu za značajna finansijska sredstva i viznu liberalizaciju.

On je optužio EU zato što se nije držala obećanja i nije odobrila viznu liberalizaciju za građane Turske koji žele da putuju u Evropu.

Turski predsjednik oštro je kritikovao odluku Evropskog suda pravde da kompanije mogu svojim pravilnikom da zabrane isticanje verskih simbola na radnom mjestu, poput nošenja muslimanske marame.

Diplomatski odnosi Holandije i Turske su prekinuti pošto holandske vlasti nijesu dozvolile turskim ministrima da uđu u zemlju i obrate se na skupu podrške referendumu o većim ovlašćenjima turskog predsjednika.

Bonus video: