Rute slavi pobjedu: Holandija je rekla stop populizmu lošeg kova

Sa više od 90 odsto prebrojanih glasova Ruteova liberalna Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD) osvojila je 33 mjesta od 150 u donjem domu parlamenta
51 pregleda 6 komentar(a)
Mark Rute, Foto: Reuters
Mark Rute, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2017. 07:48h

Liberalni holandski premijer Mark Rute koji je izgleda lako pobijedio svog rivala krajnje desnice Gerta Vildersa na parlamentarnim izborima, pozdravio je pobjedu, kako je rekao, nad "populizmom lošeg kova".

Sa više od 90 odsto prebrojanih glasova Ruteova liberalna Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD) osvojila je 33 mjesta od 150 u donjem domu parlamenta.

To je gubitak od osam mjesta u odnosu na prethodne izbore 2012. godine ali je ipak više od Vildersove stranke PVV koja je osojila 20 mjesta. Vilders je na ovim izborima u odnosu na prethodne osvojio pet poslanika više.

Ovakvi rezultati su olakšanje za Evropu.

Šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero je u tviter poruci čestitao "Holanđanima što su poništili rast ekstremne desnice".

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozdravio je "glasanje za Evropu, protiv ekstremista".

Njemačka kancelarka Angela Merkel telefonom je čestitala Ruteu, napisao je na svom tviter nalogu Merkelin portparol Štefan Zajbert.

"Radujem se nastavku dobre saradnje kao prijatelji, susjedi i Evropljani", rekla je njemačka kancelarka, kako se navodi u toj tviter poruci.

Poslije Bregzita u Velikoj Britaniji i pobjede Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima sve oči bile su uprte na partiju Gerta Vildersa, čiji rezultat se gledao kao barometar rasta populizma u Evropi, manje od 40 dana od francuskih predsjedničkih izbora, i prije njemačkih parlamentarnih izbora na jesen.

"Poslije Brezgita i izbora u SAD Holandija je rekla stop populizmu lošeg kova", rekao je nasmijan Mark Rute pred prepunom salom pristalica u Hagu.

Tokom kampanje obilježene pitanjima identiteta, Rute kao i lideri nekih drugih partija, ipak su uključili neke elemente koji su ranije bili rezervisani za njegovog rivala, pa je tako pozvao one koji ne poštuju holandske vrijednosti da napuste tu zemlju od 17 miliona stanovnika.

Kao i Vildersova krajnje desna Partija za slobodu (PVV), sa kojom su sve glavne partije još ranije isključile mogućnost formiranja vladajuće koalicije, demohrišćani CDA i naprednjaci D66 su takođe osvojili po 19 mjesta u parlamentu.

Vilders je ipak izrazio zadovoljstvo svojim rezultatom.

"Hvala biračima PVV-a. Osvojili smo više mjesta. Prva pobjeda je ostvarena. Rute me se još nije otarasio", napisao je Vilders u tviter poruci.

U anketama prije nekoliko mjeseci pred izbore toj partiji je predviđano da će osvojiti 36 mjesta.

Holandski proporcionalni izborni sistem je takav da moraju da se formiraju koalicije da bi se vladalo u tako rascjepkanom političkom pejzažu i formiranje buduće vlade moglo bi da traje više mjeseci. Dosadašnji rekord za formiranje vlade je 208 dana.

Izlaznost je bila velika sa 81 odsto od 12,9 miliona birača, prema institutu za ankete Ipsos. Na prethodnim izborima 2010. i 2012 izlaznost je bila 74,6, odnosno 75,3 odsto.

Rezultati sa juče održanih izbora brojali su se ručno iz straha od sajber napada.

Bonus video: