Kako su Poljakinje obilježile 8. mart: Crveni karton vlastima, ne kradite nam prava

One su zahtijevale da vlada obnovi finansiranje vještačke oplodnje, povuče odluku o kontracepciji isključivo na recept, uloži više novca u njegu porodilja, prihvati da primjenjuje konvenciju o suzbijanju porodičnog nasilja, a takođe da počne da goni pedofilne sveštenike i spriječi da Poljska katolička crkva zataškava te zločine
0 komentar(a)
Poljska, žene protest, Foto: Reuters
Poljska, žene protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.03.2017. 19:08h

Umjesto da proslave Međunarodni dan žena 8. mart i primaju cvijeće, hiljade Poljakinja u 85 gradova i mjesta širom zemlje, uz solidarnost žena u još 54 zemlje svijeta, izašle su ponovo danas na ulice u crni protest.

Odjevene u crno Poljakinje su protestnom šetnjom zatražile da im vlasti konzervativne stranke Pravo i Pravda umjesto cvijeća radije ne kradu već osvojena prava, a predveče su u Varšavi digle iznad glava crvene kartone vlastima.

One su zahtijevale da vlada obnovi finansiranje vještačke oplodnje, povuče odluku o kontracepciji isključivo na recept, uloži više novca u njegu porodilja, prihvati da primjenjuje konvenciju o suzbijanju porodičnog nasilja, a takođe da počne da goni pedofilne sveštenike i spriječi da Poljska katolička crkva zataškava te zločine.

Crna srijeda na međunarodni praznik žena nastavak je Crnog ponedjeljka iz oktobra prošle godine kada su desetine hiljada Poljakinja stupile u štrajk, uzimajući slobodan dan, prepuštajući sve kućne poslove i brigu o djeci muškarcima.

Na uličnim demonstracijama natjerale su tada poslanike vladajuće stranke Pravo i Pravda da povuku predlog potpune zabrane abortusa, čak i kada porođaj znači sigurnu smrt majke, koji bi pooštrio jedan od ionako tri najrestriktivnija zakona o namjernom prekidu trudnoće u Evropi.

Poljakinje su danas noseći transparente, glasno skandirajući uz zvuke vuvuzela, lupajući u sudove, dižući u vis crvene kartone tražile i to da vlada premijerke Beate Šidlo obezbijedi jednake plate bez obzira na pol.

Umjesto da one primaju cvijeće, na portirnici Sejma poljskog parlamenta u akciji "Izvini što ostadoh živa" demonstrantkinje su predale za svakog od 460 poslanika donjeg doma parlamenta po cvijet i poruku da se obnovi finansiranje centara za pomoć žrtvama porodičnog nasilja koju je prošle godine Ministarstvo pravde ukinulo pod izgovorom da pomaže samo ženama.

"Izvinjenje nasilnika ne znači ništa. Ženama žrtvama nasilja je potrebna tvoja pomoc. Žao mi je. Izvini što sam živa", poruka je koju su žene ostavile poslanicima.

U maršu centrom Varšave žene su nosile i plavu traku dugu pola kilometra kao simbol borbe protiv nasilja nad ženama, a ispred sjedišta vladajuće stranke Pravo i Pravda su napravile "Zid furija" i pozvale Varšavljane da tu napišu poruku poljskim vlastima.

Premijerki Beati Šidlo pred kancelarijom ostavile su simbolično polomljene lutke kao upozorenje da vlada iako joj je na čelu žena uzurpira i oduzima jedno po jedno već osvojena prava poljskih žena.

Istovrememo, na ulice su izašli i aktivisti katoličkih incijativa za zaštitu života od samog začeća koji traže potpunu zabranu abortusa i protestuju protiv Crne srijede Poljakinja. Oni su nosili transparente sa fotografijama plodova, krvavih i raskomadanih tokom abortusa.

Bonus video: