Jildirim: Dobar razgovor sa Merkelovom

Ministar pravde Turske Bekir Bozdag prethodno je kritikovao njemačku kancelarku Angelu Merkel jer nije osudila odluku lokalnih vlasti u Njemačkoj da se zabrane mitinzi
0 komentar(a)
Binali Jildirim, Foto: Reuters
Binali Jildirim, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2017. 15:14h

Turski premijer Binali Jildirim ocijenio je dobrim i produktivnim, telefonski razgovor sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

On je naveo da su razgovarali o odluci lokalnih vlasti u Njemačkoj da se zabrane mitinzi tuskih političara.

"Naš razgovor je bio dobar i produktivan", rekao je Jildirim novinarima i dodao da će se njemački i turski ministiri inostranih poslova sastati naredne sedmice da bi razgovarali o tom pitanju, prenio je AFP.

Ministar pravde Turske Bekir Bozdag prethodno je kritikovao njemačku kancelarku Angelu Merkel jer nije osudila odluku lokalnih vlasti u Njemačkoj da se zabrane mitinzi.

Mitinzi su planirani u okviru napora Ankare da prikupi podršku među, kako se procjenjuje, 1,5 miliona turskih državljana u Njemačkoj za održavanje referenduma o povećanju ovlasćenja turskog predsjednika, koji bi trebalo da se održi u aprilu ove godine.

"Merkelova kaže da oni (Njemci) poštuju slobodu izražavanja, ministar spoljnih poslova kaže da nemaju uticaj na tu odluku, ali ako pažljivo pogledate, oni ne kritikuju odluku njemačkih gradova", izjavio je Bozdag, a prenio AFP.

Bozdag je u razgovoru sa novinarima dodao: "Oni ne govore da je odluka koju su lokalne vlasti donijele pogrešna".

Njemačka kancelarka Angela Merkel juče je izjavila da Njemačka ostaje odana slobodi izražavanja, ali je istovremeno uputila kritike na račun Turske zbog ograničavanja slobode medija nakon što je uhapšen novinar dnevnika "Velt", koji ima njemačko i tursko držaljanstvo.

Portparol njemačke kancelarke Angele Merkel, Ulrike Demer, takođe je naglasio da je Njemačka "federalna država" i da dozvole za održavanje mitinga izdaju lokalne vlasti.

Turska je Berlin optužila da pruža utočište osobama koje čine zločine protiv Turske i da je "skandalozno ponašanje" Njemačke, gdje su u dva grada otkazani mitinzi na kojima je turskim državljanima trebalo da se obrate ministri pravde i ekonomije te zemlje, Bekir Bozdag i Nihat Zejbečki.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu sastaće se 8. marta u Njemačkoj sa kolegom Zigmarom Gabrijelom kako bi razgovarali o novonastalim tenzijama između dvije zemlje.

Kako prenosi Rojters, Čavušoglu je izrazio nezadovoljstvo svom njemačkom kolegi zbog odluke njemačkih lokalnih vlasti da zabrane mitinge povodom referenduma koji bi turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu dao veća ovlašćenja.

On je poručio da Njemačka mora da "nauči kako da se ponaša", ukoliko želi da održi odnose između dvije zemlje i da Turska ne može da prihvati postupak gradskih vlasti u Gagenau.

Turska je optužila Njemačku i da radi za one koji će se na predstojećem referendumu izjasniti protiv većih ovlašćenja za Erdogana.

Nakon što su mu vlasti grada Gagenau zabranile održavanje mitinga, Bozdag je u četvrtak otkazao sastanak sa njemačkim kolegom Hajkom Masom u Berlinu nazvavši to "neprihvatljivim" i najavio da se vraća u Tursku.

U Kelnu su, takođe, gradske vlasti zabranile događaj na kojem je trebalo u nedjelju da se obrati turski ministar ekonomije Nihat Zejbekčki iz, kako su navele, bezbjednosnih razloga.

Njemačka vlada je negirala bilo kakve veze sa odlukama lokalnih vlasti da blokira mitinge.

"To je odluka na koju vlada apsolutno nema nikakvog uticaja... zato što to spada pod lokalnu jurisdikciju na koju mi imamo nula uticaja," izjavio je portparol ministra spoljnih poslova Njemačke Martin Šefer.

Pozivajući obje strane da hladne glave pristupaju najnovijoj diplomatskoj razmirici Šefer je izjavio: "Nikome nije u interesu da se dijalog prekine, da se priča samo kroz medije ili da se uđe u otvoreni sukob."

Bonus video: