Sjeverna Irska: Katolička Šin Fejn osvojila jedno poslaničko mjesto manje od protestantske DUP

DUP je ostala najveća stranka u Sjevernoj Irskoj s 28 poslaničnih mjesta u parlament
0 komentar(a)
Šin Fejn, Foto: Reuters
Šin Fejn, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2017. 08:58h

Stranka katoličkih republikanaca Šin Fejn osvojila je samo jedno poslaničko mjesto manje od protestantske Demokratske unionističke partije (DUP) na vanrednim izborima u Sjevernoj Irskoj, pokazali su rezultati glasanja saopšteni jutros.

DUP je ostala najveća stranka u Sjevernoj Irskoj s 28 poslaničnih mjesta u parlamentu.

Šin Fejn i DUP imaju tri nedjelje da formiraju vladu, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Martin Makginis, jedan od lidera Šin Fejna, koji je u koalicionoj vladi s DUP, saopštio je prošle sedmice da podnosi ostavku na funkciju zamjenika prvog ministra vlade jedinstva.

Stranka Šin Fejn nastojala je da preuzme vođstvo od DUP i po prvi put postane dominantna partija u Sjevernoj Irskoj, čime bi dobila pravo da imenuje "prvog ministra" regionalne vlade.

Šin Fejn saopštio je ranije da je izazvao pad vlade zbog odbijanja lidera DUP-a, premijerke Arlin Foster, da podnese ostavku i preuzme odgovornost za program "zelene energije" koji je po njihovom mišljenju preskup i loše regulisan.

"Nema povratka, osim ako DUP fundamentalno ne promijeni svoj pristup diobi vlasti", rekli su iz Šin Fejna. Arlin Foster, koja je prije samo devet mjeseci postala prvi ženski premijer Sjeverne Irske, rekla je da je Šin Fejn iznudio tako brze prijevremene izbore iz ličnih interesa i bez ikakvog obzira prema budućnosti te britanske pokrajine.

Bonus video: