TRAŽE LEGALIZACIJU U SVOJOJ ZEMLJI

Oko 150 Italijana se odlučilo na eutanaziju u Švajcarskoj

Eutanazija je zabranjena u Italiji. Zvanično je legalizovana u Evropi samo u tri zemlje - Holandiji, Belgiji i Luksemburgu, ali neke zemlje dozvoljavaju neki oblik eutanazije, kao u Švajcarskoj, gdje je na snazi "asistirano samobistvo"
498 pregleda 1 komentar(a)
Eutanazija, Foto: Shutterstock
Eutanazija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.02.2017. 20:15h

Najmanje 150 Italijana odlučilo se 2016. godine na eutanaziju u Švajcarskoj, saopštile su danas organizacije koje traže legalizaciju te prakse u Italiji.

Udruženje Egzit Italija navelo je da je 2004. godine bilo oko 30 poziva nedjeljno za pitanja o primjeni eutanazije u Italiji, a danas ih ima "tri puta više".

Rasprava o eutanaziji ponovo je pokrenuta nakon nedavne smrti u Švajcarskoj Fabijana Antonijanija (40), koji je poslije saobraćajne nesreće 2014. godine ostao slijep i potpuno paralizovan.

Antonijani, koji je rekao da ima pravo na dostojanstvenu smrt koju želi jer se osjeća kao u kavezu, prebačen je u Švajcarsku na eutaniziju.

Eutanazija je zabranjena u Italiji. Zvanično je legalizovana u Evropi samo u tri zemlje - Holandiji, Belgiji i Luksemburgu, ali neke zemlje dozvoljavaju neki oblik eutanazije, kao u Švajcarskoj, gdje je na snazi "asistirano samobistvo".

U Belgiji i Holandiji se za eutanaziju primjenjuju različite mehaničke metode ili hemijske supstance radi što bržeg izazivanja smrti. 

Preporučujemo za Vas