Kurc: Nezavisni mediji ključni element zdrave demokratije

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je da je mnogo problema sa kojima se suočavaju mediji na Zapadnom Balkanu i da se u regionu situacija u toj oblasti ne popravlja
93 pregleda 6 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2017. 16:34h

Ministar spoljnih poslova Austrije i predsedavajući OEBS-a Sebastijan Kurc izjavio je danas u Beču da slobodni mediji suštinski mogu da doprinesu stvaranju uslova za dijalog neophodan za izgradnju povjerenja. Na konferenciji o slobodi medija na Zapadnom Balkanu, Kurc je rekao da su nezavisni, profesionalni, pluralistički mediji ključni element zdrave demokratije i da je sloboda medija izuzetno važna i za zaštitu ljudskih prava i može značajno doprinijeti političkoj stabilnosti, prenijela je agencija Fonet. Kurc je kazao da još nijesu potpuno zaliječene rane oružanih sukoba na Zapadnom Balkanu i da OEBS, posredstvom misija u regionu, kroz konkretne projekte pomaže promociju slobode medija, kao i da Austrija snažno podržava evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana. Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je da je mnogo problema sa kojima se suočavaju mediji na Zapadnom Balkanu i da se u regionu situacija u toj oblasti ne popravlja, ali da sloboda medija u procesu evropskih integracije mora ostati kriterijum o kojem nema pregovora. Dunja Mijatović je rekla da kod vlasti zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Evropskoj uniji stalno pokreće pitanja prijetnjama i napadima na novinare, nekada i njihovim hapšenjima, prebijanju i maltretiranjima, dodavši da je u 2016. godini ubijeno 78 novinara širom sveta. Ona je ukazala da se medijsko zakonodavstvo učestalo priprema u netransparentnim procesima, a potom nepotpuno i primjenjuje, ocijenivši da sloboda medija nije samo pitanje zakona. Ne radi se tu samo o slobodi za novinare, urednike ili izdavače, sloboda izražavanja i sloboda medija spadaju u individualna prava, objasnila je Dunja Mijatović i dodala da je, da bi stvari bile bolje, neophodan zajednički napor civilnog društva, političara i međunarodne zajednice.

Dunja Mijatović je rekla da veliki broj zemalja negira činjenicu da imaju probleme sa slobodom medija i slobodom izražavanja, dodavši da se na taj način blokira njihov dalji razvoj. To je izazov koji zahtijeva političku zrelost i hrabrost lidera, ali je obaveza i međunarodnih organizacija da održavaju i pojačavaju pritisak, rekla je Dunja Mijatović i navela da svoj dio odgovornosti za razvoj demokratije moraju preuzeti i mediji i organizacije civilnog društva. Vlade moraju da shvate da je jedini put napred ako "dignu ruke od medija", rekla je Dunja Mijatović i novinarima i medijskim radnicima poručila da to nije dovoljno samo reći i da moraju stalno da teže vrhunskom profesionalizmu.

Bonus video: