Porošenko traži od EU nove sankcije Rusiji

U sukobima ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku zemlje od aprila 2014. godine poginulo je više od 9.800 ljudi
3 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2017. 17:36h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je danas EU da uvede nove sankcije Rusiji zbog odluke Moskve da prizna pasoše koje su izdale separatističke vlasti u oblastima na istoku Ukrajine.

Porošenko je na sastanku s komesarom EU za humanitarne poslove i krizne situacije Hristosom Stilijanidisom u Kijevu rekao da je taj potez Moskve u suprotnosti s Minskim mirovnim sporazumom iz 2015. godine.

Ukrajinski predsjednik je pozvao na "odlučnu akciju, sve do pooštravanja sankcija".

Rusija je donijela odluku da se lični dokumenti, školske ili profesionalne diplome, potvrde o rođenju, umrlice koje su izdale vlasti u oblastima na istoku Ukrajine priznaju kao validne u Rusiji, prema ukazu koji je u subotu stupio na snagu a potpisao ga je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Kremlj je saopštio da je odluka donijeta iz humanitarnih razloga kako bi se pomoglo stanovnicima na istoku koji trpe posljedice ukrajinske blokade i da se time ne priznaju pobunjenički regioni.

U sukobima ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku zemlje od aprila 2014. godine poginulo je više od 9.800 ljudi.

Bonus video: