Oland kritikovao populiste i Trampa

Oland je rekao da se evropski populisti oslanjaju na model Trampove i politike ruskog predjsednika Vladimira Putina koji "nijesu evropski modeli vladanja"
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2017. 19:19h

Francuski predsjednik, socijalista Fransoa Oland žestoko je danas kritikovao populiste i ekstremiste koji, prema njegovoj ocjeni, predstavljaju prijetnju i "za interese sopstvenog naroda" kao i uticaj koji na njih ima politika američkog kolege Donalda Trampa.

"Nacionalisti nisu samo prijetnja za Evropu već i za interese nacije koju tvrde da predstavljaju", rekao je Oland u Malagi na samitu Francuska-Španija.

Prema njegovim riječima, dolazak populista, nacionalista i ekstremista na vlast značio bi "manje investicija, manje izvoza i manje radnih mjesta", kao i nestabilnu kontrolu imigracije.

Oland je rekao da se evropski populisti oslanjaju na model Trampove i politike ruskog predjsednika Vladimira Putina koji "nijesu evropski modeli vladanja".

"Nacionalisti nude povlačenje, obustavu trgovinske razmjene, lažni suverenitet koji znači manji broj radnih mjesta, manji privredni rast i manje slobode", rekao je Oland i dodao da Francuska i Evropa ne žele rješenja koja će ugroziti ljudska prava, aktivnu ekonomiju i slobodu.

Bonus video: