NASLJEDNICA ANGELE MERKEL

Omiljena među biračima: Ko je nova liderka najveće njemačke partije

Delegati Hrišćansko-demokratske unije izabrali su Anegret Kramp-Karenbauer za naslednicu Angele Merkel na vrhu najveće nemačke stranke. Umerena političarka bliska kancelarki ima sve šanse da je nasledi i na čelu Vlade+
131 pregleda 12 komentar(a)
Anegret Kramp-Karenbauer, Foto: Reuters
Anegret Kramp-Karenbauer, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2018. 17:01h

Na kraju je od 1001 delegata njih 517 diglo ruku da Anegret Kramp-Karenbauer naslijedi Angelu Merkel na vrhu posustale, ali i dalje najveće njemačke stranke. Kramp-Karenbauer (56), poznata pod akronimom AKK, je iza sebe u drugom krugu ostavila favorita konzervativnog krila Fridriha Merca koji je dobio 482 glasa delegata.

U prvom krugu je Kramp-Karenbauer dobila 450, Merc 392, a treći takmac ministar zdravlja Jens Špan 157 glasova.

Od Sarbrikena do Berlina

Tako za CDU počinje nova era nakon punih 18 godina koliko je stranku vodila Angela Merkel. Kada je ona došla na čelo, CDU je još bio duboko u opoziciji tadašnjem socijaldemokratskom kancelaru Gerhardu Šrederu. Uspon Merkel krenuo je baš preko leđa Fridriha Merca kojeg je 2002. praktično istisnula sa mjesta šefa poslaničkog kluba u Bundestagu.

Tih se godina Anegret Kramp-Karenbauer probijala u politici malene pokrajine Sarske oblasti, postavši prva žena na čelu nekog pokrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova u Njemačkoj. Premijerka te pokrajine postaje 2011. i ima iskustvo u vođenju dvije raznorodne koalicije: prvo takozvane Jamajke, sa Zelenima i Liberalima, a onda i Velike koalicije sa Socijaldemokratama. To iskustvo joj može biti od velikog značaja za period koji je čeka.

Merkel je dala prvi mig koga bi voljela kao nasljednicu kada je pozvala AKK da odustane od premijerske fotelje u Sarbrikenu i postane generalna sekretarka CDU. Da se zapravo stara o partiji dok se Merkel stara o krhkoj Vladi sa Socijaldemokratama kao mlađim koalicionim partnerima. U Berlin je prešla ovog februara.

Pa ipak, kako je Merkel pod paljbom u samoj stranci posebno od početka izbjegličke krize, AKK se tokom posljednjih mjesec dana trudila da se pažljivo distancira. Traži da se izbjeglice koje počine krivično djelo po svaku cijenu najure iz zemlje – makar i u Siriju gdje još bjesni rat. Ali to nikako ne znači da se odriče nasljeđa Angele Merkel.

„Kramp-Karenbauer je više kontinuitet. Ona nalikuje Merkel po načinu na koji govori, u mirnom koncentrisanju na suštinu i naravno u činjenici da je žena. Ko želi novi stil CDU, za njega Kramp-Karenbauer nije prvi izbor“, piše nedjeljnik Špigel.

Omiljena među biračima

Kramp-Karenbauer preuzima partiju koja je prema posljednjoj anketi nešto ojačala i može da računa sa 30 odsto podrške građana. Dobro je Demohrišćanima došla unutarstranačka borba koja je javno vođena uljudno, bez mnogo međusobnih napada protivkandidata. Kakva je bila zakulisna kampanja kako bi se obrlatili delegati iz svih pokrajina – to se samo može zamisliti.

U Hamburgu su glasali partijski delegati iz svih pokrajina, ali je moguće da su ih prelomile ankete. Poslednja objavljena kaže da je AKK među građanima znatno omiljenija od bogatog menadžera Merca. Njoj bi podršku u unutarstranačkoj trci dalo 47 odsto pristalica CDU (Merc 37 odsto), odnosno 45 odsto svih građana (Merc samo 30). Jasno je da je umjerenija AKK draža biračkom tijelu od oštrog Merca.

Na kraju, u tome je i stvar: predsjednica CDU nije samo šefica najveće stranke – ona mora postati kancelarka. Ako u tome ne uspije, vjerovatno će morati da pokupi prnje. Redovni izbori su 2021. godine, ukoliko koaliciona vlada Demohrišćana i Socijaldemokrata izdrži do tada. Merkel je ranije najavila da hoće da ostane kancelarka do kraja mandata. Nije isključeno da će napraviti mjesta za AKK i prije toga.

Preporučujemo za Vas