Grčka: Pravoslavci i katolici na ostrvu Lezbos se posvađali zbog Dana zaljubljenih

Pravoslavni sveštenik Atanasios Jusmas iz Mitilene, glavnog grada ostrva, "oštro je protestovao" u ime svojih župljana protiv proslave u pismu gradskim vlastima
65 pregleda 0 komentar(a)
Dan zaljubljenih, Foto: Shutterstock
Dan zaljubljenih, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.02.2017. 16:33h

Proslava Dana zaljubljenih na grčkom otoku Lezbosu, na kojem se čuvaju navodne relikvije sv. Valentina, izazvala je novi spor između tamošnjih pravoslavaca i katolika, prenijela je grčka novinska agencija Ana.

Pravoslavni sveštenik Atanasios Jusmas iz Mitilene, glavnog grada ostrva, "oštro je protestovao" u ime svojih župljana protiv proslave u pismu gradskim vlastima.

Zaprijetio je da će se obratiti sudu kako se njegova crkva, čija je kupola simbol grada, ne bi više prikazivala na plakatima kojima se ljudi pozivaju na proslavu.

"Mi smo braća i tokom vjekova smo se svađali, ali naša hrišćanska dužnost je da se pomirimo", odgovorio je u otvorenom pismu vođa lokalnih katolika, Leon Kiskinis.

Pripisujući nezadovoljstvo pravoslavaca "nekolicini ograničenih fundamentalista", on je istakao da je sv. Valentin, sveštenik i biskup italijanskog grada Ternija iz 3. vijeka, priznat za mučenika prije crkvenog raskola na katolike i pravoslavce.

Proslave Dana sv. Valentina počele su na Lezbosu 2015., nakon što su na ostrvo vraćene njegove navodne relikvije, koje se čuvaju u katoličkoj crkvi Uspenja Marijinog.

Svečanosti, koje uključuju tajmičenje u pjevanju i ljubavnim pjesmama, završiće se na utorak 14. febrauara, litijom.

Bonus video: