Solun: Demontirana bomba, evakuisano 75.000 ljudi

Pirotehničari su počeli da rade u 11.30 sati, sat i po kasnije nego što je bilo planirano, ali su bombu demontirali i neutralisali za samo 30 minuta
0 komentar(a)
Solun evakuacija bomba, Foto: Reuters
Solun evakuacija bomba, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2017. 12:42h

Vlasti u sjevernom grčkom gradu Solunu evakuisale su danas 75.000 ljudi da bi stručnjaci Vojske demontirali bombu od 227 kilograma iz Drugog svjetskog rata, nađenu u temeljima benzinske pumpe.

Evakuacija je počela jutros u sedam sati, kada je policija krenula od kuće do kuće, od vrata do vrata u krugu od dva kilometra u zapadnoj četvrti Kordelio, pozivajući stanovnike da napuste svoje domove.

Pirotehničari su počeli da rade u 11.30 sati, sat i po kasnije nego što je bilo planirano, ali su bombu demontirali i neutralisali za samo 30 minuta, objavio je guverner pokrajine Centralna Makedonija Apostolos Cicikostas.

Međutim, tek predstoji odnošenje bombe, te stanovnicima još nije dozvoljeno da se vrate kućama, jer opasnost nije sasvim prošla, upozorio je guverner.

Mnogi su otišli svojim automobilima, a neki autobusima, u škole i sportske hale u drugim djelovima grada.

Glavna autobuska i željeznička stanica u Solunu je zatvorena, a crkve su otkazale nedjeljnu službu. Gradska uprava je zakupila hotel sa 175 soba gde je u subotu smjestila ljude s teškoćama u kretanju i njihove pratioce.

Među evakuisanima je i 450 izbjeglica smještenih u jednoj bivšoj fabrici, koji su danas prevezeni u posjetu solunskom Arheološkom muzeju.

Jedan stanovnik Soluna je rekao da ga sve podsjeća na dan kad je ta bomba pala.

"To je bilo bombardovanje engleskih i američkih aviona 17. septembra 1944. Bila je nedjelja, u vrijeme ručka", rekao je Jorgos Gerasimu (86) čija je kuća nedaleko od mjesta gdje je nađena bomba.

On je rekao da su saveznici gađali željezničku stanicu odakle je nacistička vojska bježala ka sjeveru, i da jasno pamti baš taj dan jer je u tom bombardovanju poginuo jedan njegov drug, desetogodišnjak.

Nacistička Njemačka okupirala je Grčku od aprila 1941, do oktobra 1944. godine.

Bonus video: